TRADUCEREA DIN FRANCEZA A MARTURIEI UNEI FRANTUZOAICE CARE A SLABIT 40 KG CU METODA MONTIGNAC

Practic metoda Montignac deja de o buna perioada de timp,cu success (aproape 40 kg pierdute in aproape un an...si nu, nu este prea mult …sunt supravegheata medical pentru o boala, si totul este ok)
Iata ceea ce ar putea sa va ajute:
REGIM…METODA…?
Metoda Montignac mi-a placut pentru ca nu imi schimba obiceiurile alimentare, corespunde modului meu de viata (multe pranzuri de afaceri si o intoleranta la glucoza), pot manca ce imi place inclusive branza si un pic de mezeluri (fara exces), nu-i nevoie sa calculezi nimic si pot sa mananc (aproape) tot. DAR trebuie stiut ca este o metoda “pe viata”, iar daca reveniti la vechile obiceiuri exista riscul de a relua in greutate. Orice regim sau metoda trebuie aleasa in functie de voi: ce va place? Ce va va permite sa slabiti fara frustrari si deci fara constrangeri ?Oare aceasta va merge cu modul dvs de viata ? Sunteti gata sa sacrificati anumite alimente pe viata?

PRINCIPII DE BAZA ALE METODEI
METODA ESTE SELECTIVA SI NU RESTRICTIVA.
Adica odata ce ati invatat sa asociati corect alimentele dvs., ei bine nici o restrictie de cantitate nu va este impusa. Mancati atata cat sa va saturati.. Este singura limita!Nu se calculeaza deci nici o calorie.
Pentru a sti cum sa alegeti si s a asociati alimentele, trebuie sa va referiti la indicele lor glicemic (IG), pentru acest lucru exista un tabel asupra IG-urilor, pe site-ul Montignac. Imprimati-l si procedati dupa cum urmeaza:

1.-Eliminati alimentele cu IG mai mare de 50
2-Alimentele cu IG mijlociu – adica cele cuprinse intre 50 si 35
Acestea sunt OK intre ele si/sau cu alimente cu IG mic, dar fara grasimi (imperative in faza I!),fie fara lipide (in afara de un strop de ulei de masline pentru cruditati, si /sau iaurt natural – dar cel mai bine fiind de a utiliza iaurturile si branza alba cu o% materii grase – care sunt f.f. putin grase si favorizeaza o buna digestie, multumita fermentilor lactici pe care ii contin; sunt deci acceptabile si se vor folosi eventual pentru a face o vinegreta sau altceva).
Vom denumi aceasta o adevarata masa glucidica (vor trebui 3 pe saptamana, in afara de micul dejun)
3- Alimentele cu IG mic ,adica < sau =" 35" sau =" 35.">:
1. Fructele si sucul de fructe proaspete: Merita totusi o precizare. Fructele cu seminte (mere,pere,kiwi…etc) si citricele (portocale,mandarine,clementine, pomelo,etc…)nu contin decat fructoza (sau aproape).Ori daca aceasta face efectiv sa urce (si inca rezonabil) glicemia, totusi nu induce aproape de loc secretie de insulina la ne-diabetice, IG-ul sau fiind de 20. Deci este OK.
Pe de alta parte, acizii pe care ii contin pot deranja digestia si pot sa cauzeze gaze, spasme, sau balonari, in acest caz e mai bine sa fie mancate pe stomacul gol, dimineata sau la ora 16, sau cel putin 20 min inainte de mese. Este de altfel atunci cand dau in mod real cel mai bun din ele pe plan nutritiv.

2- Grasimile (sau lipide) : Pentru o alimentatie echilibrata, trebuie grasimi animale SI vegetale. Totusi, grasimile animale contin cholesterol rau. Nu trebuie deci sa se abuzeze de acestea, sub pretextul ca “ ai voie” este evident.Aceasta nu va avea incidenta supra slabirii, dar e bine de a se limita si de a favoriza grasimile vegetale (care contin, ele, cholesterol bun), mai ales seara. E chestie de protejare a arterelor noastre , de fapt.
O mica exceptie pentru grasimile animale: grasimea de rata grasa. Ea poate fi utilizata pentru bucatarie fara culpabilizare…fiind totusi rezonabil in privinta cantitatilor!!!

3- Alcoolul: Ca regula generala, este interzis. In afara de un vin bun rosu daca ai obiceiul sa bei, si daca esti capabil sa te multumesti cu doar 10 cl (un paharel mic) la sfarsitul mesei.Aceasta ar ajuta chiar la slabire pare-se, dupa anumite studii. Si in mica cantitate, taninul pe care il contine este foarte bun pentru sanatate si digestie in general.

4- Laptele : Va fi preferat cel smantanit si daca este posibil pudra, pentru ca utilizand o concentratie mai importanta decat cea preconizata, se obtine o bautura foarte bogata in proteine, ceea ce favorizeaza si ea slabirea. Sau putem sa il inlocuim cu lapte de soia de indata ce este posibil, care este vegetal si natural, foarte proteinat. Preferati-l imbogatit cu calciu daca este posibil!

5- Fibrele alimentare : Acestea sunt continute in legume, fructe sau inca tarate de secara sau grau. O portie importanta de fibre este necesara in fiecare zi. In primul rand ele scad IG-ul alimentelor carora le sunt asociate, si fac sa scada IG-ul global al mesei, incetinind absorbtia glucidelor odata cu digestia .Si apoi pentru ca ele sunt indispensabile unui bun tranzit intestinal.

6- Ciocolata : Daca este neagra si are mai mult de 70% cacao, va fi foarte putin sau aproape de loc indulcita.Contine de asemenea multe lucruri bune pentru sanatate.
Totusi, in faza de slabire, va fi mai bine a se limita. Doar cei care au putin de slabit (mai putin de 10 kg) pot sa-si permita mai des sa includa un patratel de ciocolata la deserturile lor servite acasa.

O ZI TIP MONTIGNAC

1- La micul dejun:

a) mic dejun protido-glucidic:
-Un fruct sau suc de fructe la sculare,apoi se poate pregati,pentru 20 sau 30 min mai tarziu:
-Ceai sau cafea cu lapte sau fara ,neandulcit sau daca da cu fructoza ( a se evita aspartamul, intrucat este chimic, dar bine…dupa cum vrea fiecare)
-Fie cereale tip muesli fara zahar adaogat, fulgi de secare etc…(atentie nu fulgi de porumb, sau orez expandat!! A se vedea IG-ul lor!!) sau paine integrala, prajita sau nu, sau WASA autentica,Wasa leger sau FIBRE, sunt asemanatoare, sunt cu faina integrala, fara grasimi si fara zahar.
- dulceata sau gem cu sau fara fructoza (atentie! Fara unt sau margarina, pe tartine, logic pentru ca IG –ul tartinelor este mai mare de 35, deci fara grasimi cu acestea)

b)- Micul dejun protido-lipidic : Este micul dejun sarat tip anglo-saxon, pe care ni-l putem face din timp in timp in weekend , sau in vacanta de ex. la hotel unde painea integrala este rar inclusa in meniu.
- Fructe si suc de fructe: a se consum de preferinta 15 la 20 mn inainte
-Proteine : se poate manca jambon,oua,kaizer,bacon,branzeturi -Fibrele: consumati-le din rosii,salata (salata verde,andive,etc…) asezonate cu vinegreta- Bautura: ceai sau cafea mai curand fara lapte.

2- Celelalte mese principale:
a)Pentru o adevarata masa glucidica:
-Antreu: cruditati (asezonate cu ulei de masline (un fir) sau un sos cu iaurt sau branza alba o%), sau o ciorbita (facuta acasa de preferinta, fara morcov,nici pastarnac,nici cartofi bineanteles!) sau fara antreu pur si simplu
- Masa principala: paste, orez,gris….(complete sau integrale) in sos de rosii, fara grasimi dar aromate cu toate condimentele care vrei tu.
- Legume asa zise verzi ( daca inca ti-e foame, dar cu cruditati normal e bine)…De exemplu un ghiveci cu gris
-Desert: branza 0% pe o felie de paine integrala, sau WASA. Si/sau un iaurt nature cu 0% grasime sau branza alba 0%, neandulcit sau indulcit cu fructoza, sau cu dulceata conforma.

b)Pentru o masa lipido-glucidica:
- Antreu: O farfurioara cu mezeluri (dar vor trebui degustate fara paine), sau cruditati, sau ciorba, dar de data aceasta poti s-o asezonezi cu tot ce vrei.Putin cascaval,caizer, ulei de masline,dar si nuci,alone…etc,smantana…etc. Tot ce vrei mai putin crutoane .Dar cu moderatie! Trebuie echlibrate grasimile bune si rele la masa sau per total zi in orice caz, pentru a te feri de cholesterol si de bolile cardio-vasculare
-Masa principala: toate carnurile (dar alese cele slabe, daca ai ales mezeluri la antreu de exemplu), sau peste (toate tipurile de peste…in special insa pestele gras – somon, sardine, ton, macrou – deosebit de bogat in grasimi polinesaturate benefice pentru scaderea colesterolului), sau oua insotite de legume verzi (fasole verde, salsifis, varza, conopida,telina, telina rasa, rosii, etc…) sau glucide cu IG scazut ca si toate leguminoasele (mazare, fasole alba si rosie, linte, etc) , quinoa sau fidea de soia.
- Desert: portie de braza fara paine, si /sau desert facut acasa fara faina si cu fructoza sau un iaurt, sau branza alba, sau compot/gem conform, si de ce nu un ruct daca intr-adevar digestia fructelor la sfarsitul mesei nu provoaca mici inconveniente….

3- Gustari :
Deja, trebuie a fi atente a nu confunda gustarile cu rontaielile! Apoi, adoptarea metodei ar trebui sa regleze apetitul tau si deci nu ar trebui sa mai simti nevoia unor gustari, in special cele de la ora 11 si 16.Dar daca totusi obiceiurile tale socioprofesionale fac sa-ti doresti sa pastrezi acest obicei, sau daca o zi ti-e foame pentru un motiv sau altul, este posibil sa mananci: -Fructele, pentru ca sunt cel mai bine de consumat singure si la departare de mese. Sau daca masa viitoare este lipido-glucidica si esti destul de departe de masa precedenta care a fost probabil glucidica, ei bine poti servi patratele de branza sau branza topita de exemplu care constituie o ciuguleala acceptabila. Mai sunt toate oleaginoasele (nuci,migdale, alune, arahide ...)care se pot servi ca gustare!

4- Gustari de ocazie: Zilnic, este de dorit a se suprima total aceasta etapa a mesei. Totusi, ocazional, daca sunteti invitate de exemplu, se gaseste oricand ce sa ciugulesti, daca considerati ca masa care va urma este foarte sigur lipido-glucidica.Ai dreptul la masline, la carnaciori cocktail, la felii fine de salam uscat, la arahide,fistic,migdale prajite sarate, ,cascaval, ,la rosiioare, etc… Nu biscuiti nici foietaje… La bauturi, se vor refuza lichioruri si alte whiskiuri si se va cere mai curand un suc de fructe nature sau soda light oricare. Cupa cu sampanie este totusi acceptata, cu conditia de a incepe sa ,amamco a;o,emte;e citate mai sus cel putin o ora inainte, pentru a permite stomacului sa inceap procesul de digestie si de a evita ca alcoolul sa treaca direct in sange. Astfel amestecat si diluat cu bolul alimentar, alcoolul continut in sampanie va avea efectul sau scazut.

Cateva feluri de mancare traditionale frantuzesti la care avem dreptul ( sau care pot fi adaptate usor metodei):
- Mancare de varza acra
- Iahnie de fasole cu carnati cu tot!
- Cuscus- mancaruri cu cuscus. E sufficient sa inlocuiesti grisul cu quinoa, sau sa-ti faci un cuscus vegetarian.
- Musacaua. E sufficient sa inlocuiesti piureul de cartofi cu piurul de mazare, sau de naut, sau telina rasa.Dupa gustul fiecaruia!
- Toate budincile (gratin) de legume..Dar atentie la bésamel ,caci contine faina, sau atunci sa fie facuta din faina de soia dar asta schimba gustul, sau de asemenea faina de quinoa. Daca nu, scurse bine legumele si se face un sos pe baza de smantana si in care se bate un ou sau mai multe
- Toate carnurile si carnaciorii in sos. Care pot fi insotite fie de legume (ciupercile merg cel mai bine cu sosuri) sau si quinoa, leguminoase, sau fidea de soia (glass noodles)