INTREBARI SI RASPUNSURI MONTIGNAC




Intrebarea nr.1:Se absoarbe suficient calciu daca se diminueaza consumul de lactate/branzeturi?
Raspuns:Calciul se gaseste in cantitate suficienta intr-o alimentatie echilibrata. Exista calciu peste tot, in toate alimentele si indeosebi in apa de baut. Recomandarea de a consuma multe lactate pentru a satisface necesitatile noastre este fara fundament stiintific. Este doar un argument comercial inventat acum 50 de ani si care a fost mentinut pana acum cu complezenta naiva a corpului medical. Studiile epidemiologice pe care le avem de atunci la dispozitie sunt categorice: osteoporoza este cvasi-inexistenta la populatiile care nu consuma traditional produse lactate. Astfel a fost cazul Japoniei intr-o buna perioada de timp. Invers, tari cum ar fi Finlanda care se numara intre cele mai mari consumatoare de lapte ale planetei sunt campioanele lumii la osteoporoza si la diabet juvenil.Branzeturile afanate sunt intrutotul autorizate in cadrul metodei Montignac. 

Intrebarea nr. 2:Inainte de a slabi, am ezitat intre mai multe diete.Am citit recent un comentariu intr-o revista care spunea ca regimul Montignac nu este decit o versiune atenuata a regimului Atkins.Puteti sa ma lamuriti asupra acestui punct?
Raspuns: Timp de mai multe decenii, singurele diete care existau erau cele hipocalorice. Pentru ca se credea ca singurul mijloc de a slabi, era de a manca mai putin, si mai ales de a suprima grasimile care sunt foarte calorice. Dr Atkins care a aparut in anii 70 a fost primul care a pretins ca adevarata problema in ingrasare erau hidratii de carbon (glucidele).Dieta acestuia consta deci in a intezice toate glucidele si a autoriza proteinele si grasimile "ad libitum", ceea ce a fost considerat in final a fi periculos pe plan cardiovascular.Metoda Montignac nu este nici o varianta, nici o versiune atenuata a regimului Atkins.Intrucit este un regim care nu exclude nici o categorie de alimente.Contrar dietei Atkins, glucidele chiar sunt recomandate, dar trebuie alese din cele care au un indice glicemic redus. In ceea ce priveste grasimile, ele sunt alese pe criteriul reducerii factorilor de risc cardiovascular.In concluzie, trebuie sa recunoastem ca regimul hipocaloric pe de o parte si regimul Atkins pe de alta parte sunt total dezechilibrate, pentru ca unul suprima grasimile iar altul glucidele.Metoda Monti este in schimb singurul mod alimentar care este total echilibrat.

Intrebarea nr. 3:Cat timp se poate practica faza 1? As putea trece in faza 2 dar ma simt foarte bine in faza 1.
Raspuns: Daca ai cel putin 5 kg de pierdut, e preferabil sa urmezi faza 1 cel putin 3 luni, chiar daca ai pierdut greutatea rapid. Este important de fapt sa-i dai timp sistemului metabolic pentru a functiona normal. Daca ai de dat jos mai mult de 5 kg, este necesar sa ramai in faza 1 o luna in plus dupa pierderea totala a excesului ponderal.Faza 1 este total echilibrata, puteti ramane in aceasta faza atata timp cat va simtiti bine.

Intrebarea nr. 4:Cum sa faci distinctia intre grasimile permise si cele nepermise?
Raspuns: Grasimile (lipidele) sunt metabolizate diferit in functie de natura acizilor lor grasi.Grasimile saturate (carne,unt,lactate integrale ,oua...) sunt foarte usor stocate intucat ele nu suporta nici o transformare metabolica.Grasimile mono nesaturate (ulei de masline, grasimea de gasca...) au avantajul de a scadea glicemia si nu sunt usor stocabile intrucit ele trebuie transformate.- Grasimile poli nesaturate (omega 3 din peste, ulei canola) sunt foarte greu stocabile, mai mult, metabolismul lor antreneaza un consum energetic superior continutului lor caloric. 

Intrebarea nr. 5:Cum sa repari abaterile?
Raspuns:Facem o abatere cand mancam o glucida rea (IG ridicat). Sa repari o abatere, aceasta inseamna ca se va incerca ca atunci cand mananci o glucida rea (IG ridicat), sa o neutralizezi. Pentru aceasta, trebuie aplicate doua reguli:

-I-a regula - compensarea: pentru a neutraliza riscul hiperglicemiei, care urmeaza consumului unei glucide cu IG ridicat, trebuie sa consumi o glucida cu IG mic. Al doilea trebuie deci sa compenseze efectul glicemiant al primului.

-a II-a regula : anticiparea- pentru ca efectul compensatoriu sa fie eficace, trebuie neaparat ca glucidele compensatorii sa fie consumate in prealabil. Exemplu: abaterea voastra va consta in consumul de cartofi prajiti. Va fi suficient sa consumati un fel de cruditati inainte. Obiectivul este de a obtine o rezultanta glicemica a mancarii care sa fie mai mica de 50. 

Intrebarea nr. 6:Cum pot calcula indicele glicemic al unui aliment?
Raspuns: Fiecare glucida are un IG precis care este rezultatul unui calcul efectuat ca urmare a unor teste precise. Nu exista posibilitatea ca cineva anume sa faca acest tip de calcul. Singura solutie este de a se face referire la tabloul IG- urilor de pe site.

Intrebarea nr. 7: Sub ce forma pot manca ovazul? Cum pot manca celelalte cereale ,cum ar fi "fulgi" de ovaz,orz,orez sau porumb?
Raspuns:In primul rand trebuie facuta distinctia intre fulgi de ovaz, orz, care sunt grauntele cerealelor strivite, si fulgii anglo-saxoni cum ar fi "cornflakes" care sunt cereale fierte si expandate. Recomandam a se manca cereale fara a fi gatite (orz, ovaz ). In acest fel se pot amesteca cu lapte rece sau caldut (lapte de soia sau de migdale sunt in acest caz recomandate). Astfel, nu se modifica IG -ul cerealelor, care va ramine sub 50, ideal pentru o mancare glucidica.Dimpotriva, cerealele prelucrate/expandate prin preparare termica au un IG destul de ridicat pentru a fi acceptabile, cum ar fi cerealele industriale tip Kellogg' s sau Nestle. De asemenea, daca fulgii de ovaz, orz se gatesc (tip terci) IG-ul acestora se ridica la 60 sau si mai mult. De aceea sfatul nostru este de a nu se gati.

Intrebarea nr.8: Cum pot face pentru a urma metoda Montignac care recomanda consumul de fibre (linte, paine integrala, fulgi de ovaz, legume verzi) atunci cand am un colon iritabil?
Raspuns: In faza de inceput intens al dietei, un regim de tranzitie fara fibre este intr-adevar necesar: orez alb basmati, paste albe, peste fiert la abur, legume fierte si mixate, si fructe fierte fara coaja. Ceea ce trebuie evitat sunt lactatele, carnurile grase, prajelile, cerealele complete si leguminoasele. Eroarea celor cu probleme de colon este de a elimina complet fibrele. In afara crizelor, trebuie reintroduse fibrele dar doar progesiv, reintroducind legumele verzi (brocoli, fasole verde) si fructe. Apoi se vor putea consuma incet incet si in doze mici, cereale integrale (paine integrala, completa) si legume uscate.Pentru a calma durerile si a absorbi gazele se recomanda argila.

Intrebarea nr.9: In ce fel influenteaza consumul de cafea asupra pierderii in greutate? Ce fel de cafea pot sa beau? ("lunga", fara cofeina,cu frisca...)?
Raspuns: Cofeina creste usor secretia de insulina. Trebuie de altfel stiut ca o cafea tip filtru sau "lunga" contine de doua sau trei ori mai multa cofeina decit una expresso. Consumul de cafea fara cofeina este din aceasta cauza recomandat. De asemenea, pentru a avea toate sansele de partea dvs pentru perspectiva unei slabiri in faza I, este recomandat a se limita, si chiar de a elimina consumul de cofeina.Totusi, cafeaua pur arabica poate fi bauta ocazional, tinand cont de continutul sau slab de cofeina. Experienta arata ca aceasta limitare nu mai este necesara in faza II. Daca va place cafeaua cu lapte, este recomandat a se servi mai curand lapte semi-degresat. Laptele integral (lichid sau pudra) nu este recomandat dar totusi poate fi consumat cu cafea, insa nu la mesele glucidice in faza I. Zaharul este evident interzis. Este mai bine de a se lua obiceiul de a se bea cafeaua sau alte bauturi fara a adauga fructoza sau alt indulcitor.

Intrebarea nr.10: Am citit cartile lui M. Montignac si nu inteleg foarte bine cum sa asociez diferitele alimente intre ele. Se vorbeste de diferite tipuri de mese, dar care sunt alimentele care pot fi efectiv integrate la aceste mese?
Raspuns: Metoda Montignac are ca principiu fundamental consumul de glucide cu un index glicemic mic si mai ales foarte mic care antreneaza raspunsuri glicemice si insulinice foarte mici. Aceasta are drept consecinta benefica prevenirea ingrasarii si evitarea hipoglicemiilor reactionale. Regulile fundamentale de urmat in cadrul metodei Montignac sunt urmatoarele:

- In faza 1 sunt doua tipuri de mese posibile:


@mese echilibrate protido-lipidice: continand proteine, grasimi (carne, oua, branza, uleiuri...) si glucide. In acest caz glucidele ar trebui sa aiba un IG inferior sau egal cu 35.

@Mese protido-glucidice: daca glucidele au un IG cuprins intre 35 si 50, nu poate fi consumata nici o grasime in cursul acelorasi mese, in afara de peste fiert la abur .La aceasta masa, lactatele eventuale trebuie sa fie de asemenea fara grasimi

-In faza 2, echilibrul alimentar al meselor (proteine, lipide, glucide) poate contine toate glucidele al caror IG este inferior sau egal cu 50. Lista cea mai actualizata a IG-ului alimentelor este cea disponibila pe site-ul internet si actualizata regulat, in functie de noile studii stiintifice publicate. Aplicarea acestor principii nu va putea garanta rezultate satisfacatoare decat daca ansamblul metodei Montignac este urmat corect, dupa ce metoda va fi fost bine inteleasa.

Intrebarea nr.10 bis:Mananc de regula fructe si legume, dar de indata ce mananc paine integrala sau alte alimente continand multe fibre, am balonari. Ce este de facut?
Raspuns :Daca practicati metoda de putin timp, aceasta se datoreza posibil faptului ca organismul dvs nu este obisnuit cu noua alimentatie (bogata in fibre, contrar alimentatiei moderne) si ar trebuie sa sfarseasca prin a va trece. Introduceti acest tip de alimente progresiv. In caz contrar, inseamna ca dvs comiteti greseli in aplicarea metodei. Va sfatuim sa cititi atent o carte recenta si sa consultati raspunsurile care rezuma principiile aplicarii acestei metode.

Intrebarea nr 11: Nu inteleg cum trebuie calculata "rezultanta glicemica" a unei mese ?
Raspuns: Trebuie facuta media ponderata a indicilor glicemici ai fiecarui aliment . Alta conditie, trebuie intotdeauna ca glucidele cu un index glicemic mic sa fie consumate inaintea glucidei cu IG ridicat.A se vedea cap. 5 al cartii "Mananc deci slabesc".

Intrebarea nr.12: Nu inteleg de ce nu sunt incluse toate alimentele in tabelul indicilor glicemici (cum ar fi carnea) nici de ce anumite alimente au IG egal cu zero
Raspuns: IG - ul masoara ridicarea glicemiei (zahar in singe) dupa consumul unui aliment continand zahar sau amidon, adica al unei glucide. Deci, numai alimentele din familia glucidelor au un index glicemic. Carnea, mezelurile, pasarile, uleiul, care nu sunt glucide, au IG egal cu zero.

Intrebarea nr. 13: Nu sunt sigur de a fi inteles bine principiile fazei I. Puteti va rog sa mi le mentionati?
Raspuns: Pentru a slabi, trebuie redusa pana la minim secretia de insulina cu scopul de a bloca lipogeneza (procesul de constituire a grasimii de rezerva) si a activa lipoliza (procesul de eliberare si de consum a grasimilor de rezerva). Apar deci doua situatii:

- fie masa este lipido -proteica (se mai numeste masa lipidica) adica aceasta contine proteine si grasimi (carne,oua,brinza..); in acest caz, glucidele care se vor consuma vor trebui sa aiba un index glicemic (IG) inferior sau egal cu 35

- fie masa este glucido - proteica (numita si masa glucidica) adica va fi constituita esential din glucide al caror index glicemic este intre 35 si 50. In acest caz, vor fi autorizate doar grasimile omega 3 (peste crud sau fiert la abur) si intr-o proportie mai mica grasimile mononesaturate (uleiul de masline pe spaghete al dente de ex .). In toate cazurile, pentru faza 1, glucidele cu IG superior lui 50 vor fi excluse.

Intrebarea nr.14: Ma gandesc sa incep metoda Montignac de indata ce voi fi terminat de citit cartea "Maninc deci slabesc". Totusi, timp de mai multi ani, rontai mai toata ziua, am mereu impresia unui mic gol in stomac, intre mese. Ce este de facut?
Raspuns: Daca urmati recomandarile cartii, nu ar trebui sa va fie foame intre mese. In principiu, puteti manca mai mult de 3 ori pe zi cu conditia ca sa nu mancati mai mult, cantitativ, decat ati fi mancat in cursul celor trei mese normale. Daca va este foame pe parcursul zilei, puteti manca un mar sau vreo 20 de migdale, nuci sau alune (nesarate,neafumate,nedecorticate). Migdala este o glucida cu index glicemic foarte scazut care contine si proteine, este deci foarte eficace pentru a calma o mica criza de foame. In caz extrem, puteti sa mancati in acelasi timp si 1-2 patratele de ciocolata cu mai mult de 70% cacao. 

Intrebarea nr.15: Practic metoda Monti de mai mult de un an. Sunt insarcinata de 3 saptamini si mi-ar placea sa continui sa aplic principiile alimentare ale dietei Monti in timpul sarcinii. Ce se va intimpla cu alaptarea?
Raspuns:Metoda Montignac este perfect compatibila cu maternitatea si alaptarea. Va recomandam cartile :" Combaterea obezitatii la copii" si "Metoda Montignac pentru femei". Sarcina este un factor de incetinire a slabirii din cauza tulburarilor hormonale. Daca aplicati metoda Montignac in timpul sarcinii si alaptarii, veti reveni in mod cert la talia dvs de fata (numai daca nu exista factori de rezistenta deosebiti la slabire). Daca apoi urmati faza II, va veti putea pastra pierderea in greutate. 

Intrebarea nr.16:Sunt la dieta Montignac de 15 zile si am pierdul 2 kg in prima saptamina, apoi 200 gr pina in prezent. In timpul pierderii in greutate, mi se intimpla des sa iau 100 la 200 gr inainte de a re-pierde 300 gr a doua zi.Este normal?
Raspuns: Este absolut normal sa pierdeti, apoi sa luati, apoi repierde, in masura in care diferenta consta in citeva grame. Este suficient sa te cantaresti o data pe saptamana, dimineata pe nemancate, si nu zilnic, dimineata si seara. 

Intrebarea nr. 17: Urmez principiile fazei I a metodei Montignac de acum 4 luni. Am pierdut cca 8 kg in primele luni, dar de 3 saptamini greutatea mea stagneaza. Imi ramin inca 4 la 5 kg de pierdut totusi. De ce aceasta incetinire?
Raspuns:Este normal ca organismul dvs sa aiba pofta sa faca o pauza dupa ce a pierdut rapid primele kg. Trebuie perseverat si pierderea se va relua in curand, chiar daca ritmul este mai lent pentru ultimele kg. Alte recomandari:- limiteaza consumul de lactate proaspete (lapte, iaurt, brinza alba)- ia cina foarte usoara: cu numai citeva fructe ,repartizand ceea ce ar fi trebuit sa mananci la cina asupra celorlalte mese. Adica vei manca la micul dejun masa pe care ar fi trebuit sa o fi luat cu o seara inainte.Nu este vorba de a minca mai putin, dar de a repartiza mancarea asupra meselor cand cheltuiala energetica este mai importanta.

Intrebarea nr. 18:Sunt surprinsa de indicele glicemic al nucilor. Este IG-ul lor atit de mic intr-adevar?Cum le pot consuma?
Raspuns:Alunele,migdalele, nucile,arahidele, sunt glucide cu un IG foarte mic(15). In concluzie, ele pot fi consumate in faza 1. Totusi ele contin de asemenea si grasimi, de aceea se recomanda a fi evitate la o masa glucidica.

Intrebarea nr. 19:Urmez principiile metodei Montignac de o saptamina numai si nu reusesc sa scap de senzatia de hipoglicemie (de care sufar de mai multi ani) dupa o ora sau doua de la micul dejun sau dejun. Ce ma sfatuiti sa fac?
Raspuns:Metoda Montignac are drept principiu fundamental consumul de glucide cu index glicemic mic si mai ales foarte mic, care antreneza raspunsuri glicemice si insulinice foarte slabe.Aceasta are drept consecinta benefica prevenirea luarii in geutate si evitarea hipoglicemiilor reactionale. Daca sunteti mereu obosita, aceasta este pentru ca faceti mereu hipoglicemie. Acasta inseamna ca ati fost foarte dependenta de zahar. Trebuie deci timp pentru ca organismul dvs sa fie dezintoxicat si sa-ti gaseasca un echilibru normal. Nu veti reusi decat perseverand, in asa fel incat sa fortati organismul sa fabrice propriul sau zahar atunci cand il veti fi obisnuit sa-i aduceti incet incet din nevoile sale. Totusi lipsa de rezultate ar indica faptul ca hipoglicemia ar putea avea alta cauza. Consultul unui specialist ar fi deci necesar.

Intrebarea nr. 20:Am inceput metoda acum trei saptamini. Am pierdut 3 kg in prima saptamina, dar n-am pierdut nimic dupa aceea, desi urmez cu scupulozitate faza 1. De ce?
Raspuns: Pot fi mai multe cauze ale acestei rezistenta la slabire:
-Varsta, accentuala de eventuale probleme hormonale. Cu cit se imbatraneste, cheltuiala energetica a meselor (metabolismul bazal) este mai mica.
-Faptul de a urma in paralel un tratament medical: numeroase medicamente reduc cheltuiala energetica (metabolismul bazal) sau stimuleaza secretia de insulina. Vezi:http://www.montignac.com/fr/lettre_information_1juin2005.php
Probleme patologice anexa care interfereaza (hipotiroidia, disfunctii hormonale,stres excesiv...)
-Faptul de a fi urmat anterior si periodic regimuri restrictive, hipocalorice. Aceasta face sa fie necesar mai mult timp pentru a modifica echilibrele metabolice care conduc la slabire.
Consumul excesiv de produse lactate proaspete (care nu trebuie sa depaseasca echivalentul a 2 iaurturi pe zi) etc .
Trebuie deci facut un control complet pentru a sti. Metoda Montignac da rezultate importante in 85% din cazuri. Cazurile de rezistenta (mai frecvente la femei) sunt de natura individuala. Experienta totusi a demostrat ca in anumite cazuri de rezistenta la slabire, este suficient de a avea rabdare si de a astepta mai multe luni pentru ca organismul sa-si regaseasca noul echilibru pentru a obtine rezultate.
Pe de alta parte, se poate ca si urmatoarele cazuri sa fie responsabile de rezistenta la slabire:
-proasta aplicare a metodei Montignac
-atingerea unui echilibru ponderal considerat ca fiind satisfacator pentru organism.
Este imposibil sa devii chiar slab/a!
Astfel, una sau mai multe cauze combinate pot fi la originea absentei unui rezultat sau a unor rezultate nesatisfacatoare.

Intrebarea nr. 21:Sunt vegetariana si urmez metoda Montignac de 2 saptamini. Nu stiu inca foarte bine cum sa-mi administrez aportul necesar de proteine pentru a nu avea carente.-
Raspuns : Daca nu mincati doar carne, metoda Montignac va este perfect accesibila. De fiecare data cind ea propune carne, o puteti inlocui cu oua, brinza sau peste. Problema vegetarienilor este ca proteinele vegetale nu sunt atit de bogate (in afara de soia) dar in plus sunt bine asimilate.De aceea trebuie sa mincati cel putin un ou pe zi (fiert tare de ex) ca si brinza bogata in proteine (parmezan,de ex) cind esti vegetarian.Pentru a fi eficace, metoda Montignac trebuie sa respecte echilibrul urmator: 30% proteine, 30% grasimi (mono si polinesaturate) si 40% glucide.
Daca masa dvs este glucidica, sunt doua situatii:
-fie glucidele au un index glicemic inferior sau egal cu 35 (ex. linte...)atunci le puteti servi cu lipide (ex. ulei de masline...) ;
-fie glucidele au un index glicemic superior lui 35 (ex. orez, gris...),in acest caz nu va trebui sa consumati grasimi ( in afara de grasime de peste) dar puteti in schimb consuma proteine fara grasime (albus de ou, brinza/iaurt o%)

Intrebarea nr. 22:De ce nu este recomandat a se consuma prea multe lactate proaspete , atita timp cit acestea au un indice glicemic scazut? (30/35)?
Raspuns:Pentru majoritatea glucidelor, indicele glicemic antreneaza un raspuns insulinic proportional. Astfel incat, daca produsul are un IG scazut, raspunsul sau insulinic va fi de asemenea mic. Majoritatea produselor au un index insulinic (II) proportional cu IG-ul lor. Exista totusi o exceptie: lactatele proaspete (iaurt, brinza alba) care au un IG mic,dar un II ridicat. Trebuie deci sa fie consumate in cantitate mica, caci desi au un IG scazut, continutul lor in zer antreneaza un raspuns insulinic critic. Idealul este deci de a nu depasi echivalentul a 2 iaurturi pe zi. Este deci mai bine sa mananci branzeturi care nu comporta zer, cum ar fi branzeturile afanate.Pe de alta parte, produsele lactate fara grasime trebuie consumate in cursul unei mese dominant glucidice (inclusiv micul dejun). Lactatele integale si branzeturile afanate vor fi consumate in cursul meselor protido-lipidice.

Intrebarea nr. 23:De ce trebuie sa fac diferenta intre paine integrala si paine completa?In cartierul meu nici un brutar nu face paine integrala, pot s-o inlocuiesc cu painea multi-cereale?
Raspuns:O faina integrala este cea care contine in totalitate componentele boabei de grau.
Brutarii ( cu doar mici exceptii) nu sunt capabili sa va propuna acest tip de produs intrucat morile de la care se aprovizioneaza nu produc aceasta faina( integrala). Ei nu cunosc decat faina completa al carei indice glicemic este foarte apropiat de faina alba. Painea completa este facuta deci din faina industriala care este un pic mai putin rafinata decat faina alba, dar de asemenea, adeseori, cu faina alba in care s-au adaugat ceva tarate.... Painea cu cereale (oricare ar fi ea,indiferent de numele care-l poarta) este fabricata din fainuri tot asa de rafinate ca si faina de grau. Ca sunt 4, 5, sau 25 de cereale intr-o paine,asta nu schimba nimic, numai daca cerealele sunt brute si nerafinate, ceea ce este rar cazul. Singurul loc unde veti putea gasi adevarata paine integrala sunt magazinele de produse dietetice (naturiste). Alegeti de preferinta painea integrala realizata cu maia naturala intrucit aceasta din urma contribuie de asemenea la scaderea indicelui glicemic.

Intrebarea nr. 24:De ce spaghetele sunt permise, dar nu si alte tipuri de paste, cum ar fi scoicile etc? De ce trebuie consumate numai" al dente"? In timpul unei excursii in America de Nord, am remarcat ca nici un fel de paste nu erau produse din grau dur, nu sunt recomandate in acest caz?
Raspuns:In ceea ce priveste pastele, singurele paste acceptabile sunt cele "plastifiate" sau "extrudate", cum ar fi spaghetele, tagliatelele,fideaua. Ele pot fi produse din diferite cereale (in special din grau dur) si trebuie sa fie fierte "al dente". "Extruderea" este un procedeu de fabricare mecanic prin care un material pus sub presiune este constrans sa traverseze o filiera care ii va da forma unui profil de mare lungime.Pastele industriale sunt produse de aceasta maniera inainte de a fi uscate.Acest procedeu lasa un strat fin protector asupra pastei care impiedica amidonul de a fierbe prea mult si deci ca IG- ul sa creasca prea mult la fierbere. Din acest motiv trebuie fierte "al dente".

Intrebarea nr. 25:Imi place sa beau vin la masa. In ce masura pot bea vin rosu?
Raspuns :Vinul (alb si rosu) si sampania nu sunt glucide. De aceea ele nu au index glicemic. Totusi, in cantitate excesiva, vinul, ca toate alcoolurile, antreneaza hipoglicemii care favorizeaza "ciuguleala".De altfel, este recomandat de nu se bea mai mult de un pahar de vin pe zi in faza I, intrucit obiectivul este slabirea. In faza II, vinul (rosu de preferinta) si sampania pot fi baute in limitele unui singur sau 2 pahare la o masa, la sfirsitul acesteia. Berea si cidrul (brut, fara zahar) pot de asemenea sa fie consumate in aceste conditii. 

Intrebarea nr. 26:Laptele de "soia" si de migdale sunt compatibile cu faza I, desi sunt in general indulcite
Raspuns: E adevarat ca in general laptele de soia, de migdale, de ovaz, de alune, contin zahar si chiar des si maltodextrina. Totusi proportia acestor doua ingrediente este suficient de slaba pentru a fi in mare parte neutalizata de catre prezenta importanta a proteinelor. Indexul glicemic al acestora este deci de cca. 30. 

Intrebarea nr. 27:De ce recomandati a se manca fructele uscate (migdale, arahide, alune etc) mai curind nesarate?
Raspuns:Pentru ca excesul de sare favorizeaza retentia apei si absorbtia intestinala a glucozei si contribuie astfel la ingrasare.

Intrebarea nr. 28:De ce slabirea este mai lenta a doua oara?
Raspuns:Slabirea este mai lenta intrucit de indata ce ne intoarcem la vechile (proaste) obiceiuri alimentare, organismul, caruia nu-i plac schimbarile, resimte o noua frustrare care-l incita sa opuna rezistenta atunci cind il fortam, inca odata, sa revina inapoi. Faza II a metodei Montignac, care indica modul cum trebuie sa gestionam abaterile, prin sistemul "compensari/anticipari" permite evitarea instalarii acestui risc de rezistenta.

Intrebarea nr. 29:De ce nu se face si un tabel cu indicii insulinici (II) ai alimentelor?
Raspuns:Aceasta informatie nu este chiar indispensabila si poate fi sursa unor confuzii. Pentru majoritatea glucidelor, IG antreneaza un raspuns insulinic proportional.Astfel incat, daca produsul are un IG mic, raspunsul sau insulinic va fi de asemenea mic.
Exista totusi exceptii :
lactatele proaspete (iaurt, branzeturi albe) care antreneaza un raspuns insulinic mai mare datorita continutului lor in lactoser , aceasta este explicata la raspunsul nr. 22;
orezul basmati pentru care raspunsul insulinic este mic in ciuda indicelui sau glicemic mijlociu.

Intrebarea nr.30:De ce putem consuma ciocolata neagra, in timp ce ciocolata cu lapte si cea alba nu sunt recomandate? Ca regula generala, regimurile interzic pur si simplu toate tipurile de ciocolata, fara vreo distinctie.
Raspuns:Ceea ce face interesul pentru ciocolata este continutul de cacao. Ciocolata alba nu contine , iar cea cu lapte foarte putina. Amindoua contin in schimb mult zahar. Ciocolata cu 70% cacao are un indice glicemic foarte scazut (25) In aceste conditii, poate fi mancata in fazele I si II. Doua sau trei bucati, de ex, la sfirsitul fiecarei mese. Se poate face de asemenea un desert, consumandu-le cu cateva migdale sau alune.Cacaoa contine multe fibre solubile, acestea din urma contribuie la scaderea indicelui glicemic al ciocolatei cu 70% cacao. Din acest motiv are un indice glicemic scazut, in ciuda continutului sau in zahar care este astfel neutralizat.Compozitia ciocolatei negre de calitate (spre deosebire de ciocolata industriala produsa de firmele anglo-saxone) este simpla: unt de cacao, pasta de cacao, zahar, vanilie si un emulsifiant. Aceasta simplicitate cere produselor de o mare calitate o munca elaborata. Fabricantii de ciocolata ai marilor industrii pot astazi inlocui aceste ingrediente de calitate cu materii grase vegetale, cum ar fi untul de karite si uleiul de palmier, care au un cost de productie mai scazut si permit sa sa fabrice o pasta mai rezistenta la caldura. Aceasta diferenta de compozitie antreneaza inevitabil necesitatea de a face distinctie intre produsele cu mare continut in cacao (ciocolata compusa din 70% cacao) si produse compuse din alte lucruri cu un continut in cacao simbolic.

Intrebarea nr.31:Proteine, glucide, lipide, acestea sunt pentru mine cuvinte barbare...Nu cred ca stiu sa asociez alimentele cum trebuie. Mi-e greu sa clasific alimentele in aceste categorii.Exista vreo metoda de a le repera?
Raspuns:Glucidele (sau hidratii de carbon) sunt molecule metabolizate de catre corp in glucoza . Indicele glicemic masoara cresterea glicemiei (zahar in singe) dupa consumul unui aliment continand zahar sau amidon, adica a unei glucide. Deci singurele alimentele din familia glucidelor au un IG (index glicemic).Se regasesc in aceasta categorie in special: painea, toate cerealele, cartofii, orezul, fructele, legumele verzi si leguminoasele (linte, fasole uscata, soia,naut) .
Proteinele sunt un ansamblu de acizi aminici. Proteinele au functii diferite in organism. Consumul lor contribuie la senzatia de satietate. Le gasim in toate carnurile (pasare, vita,oaie,porc),in mezeluri,oua si brinzeturi.
Lipidele sunt materii grase care sunt continute in alimente. Aceasta categorie cuprinde uleiuri, unt, untura,smantina. Majoritatea alimentelor sunt combinatii de glucide, lipide si proteine, dar cantitatea dominanta dintr-unul sau altul din cele trei elemente este cea care va conduce la clasificarea intr-o anumita categorie. De ex, laptele contine putina grasime (3,5%) dar multa lactoza (sau zahar al laptelui) . Il consideram deci o glucida.Pe de alta parte, carnea de pui contine un pic de grasime dar multe proteine.Va fi deci clasificata la categoria proteine.

Intrebarea nr. 32:Pot consuma produse cu indulcitori fara limita, pentru ca nu contin zahar(cum se indica pe ambalaj)? Ma gandesc cu deosebire la bauturi racoritoare, gen cola.
Raspuns:Produsele cu indulcitori sunt de evitat ca regula generala. Teoretic, se pot consuma indulcitori. Dar studiile au aratat ca indulcitorii chimici au avut ca efect cresterea anormala a glicemiei la masa urmatoare.
Alt inconvenient al indulcitorilor de sinteza este ca intretin artificial o dependenta de dulce. Trebuie deci limitat consumul.

Intrebarea nr. 33:Pot manca fructe uscate in faza I si II? In ce moment al zilei sunt recomandate?
Raspuns: Numai smochinele,caisele si prunele uscate au un index glicemic mic,dimpotriva curmalele si stafidele trebuie evitate. Fructele uscate pot fi mancate la micul dejun cu cereale sau la sfirsitul mesei.Ele sunt in mod deosebit indicate inainte, in timpul sau dupa un efort muscular in timpul unei activitati sportive. Consumate cu migdale pot de asemenea sa constituie o gustare foarte energetica, al carei IG este foarte mic.

Intrebarea nr. 34:Pot inlocui laptele de vaca cu lapte de soia sau migdale? Dar alte produse pe baza de soia?
Raspuns: Laptele de soia, migdale,alune,orz, sunt perfect compatibile cu metoda Montignac faza I si II, atat la mesele lipidice cat si la cele glucidice. Pot de asemenea fi consumate sub forma de bauturi intre mese. Totusi, gustul acestora nu este intotdeauna placut si multi producatori adaoga sirop de grau/porumb si zahar. De asemenea laptele de migdale contine adeseori zahar si maltodextina.Cu toate acestea,indicele glicemic al acestor lactate ramane foarte mic (30).Consumul de iaurt sau creme de soia pleaca de la acelasi principiu.

Intrebarea nr. 35:Pentru ca alcoolul are un IG =0, pot sa-l consum oricind?
Raspuns: Alcoolul nu are un IG propriu. El este utilizat drept carburant de catre organism,care-l arde prioritar. Aceasta inseamna ca in timpul unei mese prea "udate", alcoolul este utilizat cu prioritate in detrimentul energiei aduse de catre lipide si glucide, care, in acest fel, au tendinta de a fi stocate in loc sa fie normal consumate (arse). Whisky, ginul,romul, vodca si alte bauturi alcoolice "tari" sunt total nerecomandate. Ele contribuie la ingrasare. E mai bine sa bei doua pahare de vin rosu,dar la sfirsitul mesei.



Intrebarea nr. 36:Care sunt cantitatile admise la o masa? Am inteles din cartile lui Michel Montignac ca poti sa mananci pana iti potolesti foamea, dar se poate intr-adevar manca fara a cantari alimentele daca vrei sa slabesti?
Raspuns: Metoda Montignac nu indica cantitati in masura in care experienta arata ca buna alegere a glucidelor cu IG scazut, ca si un aport protidic suficient, induc rapid senzatia de satietate.La inceput, este bine totusi a se limita la portii normale, adica cele care se mananca in Franta, care sunt adeseori de 2 la 3 ori inferioare celor care se servesc in restaurantele din SUA.

Intrebarea nr. 37:Care sunt branzeturile afanate recomandate? Se pot manca fara distinctie la o masa glucido-protidica in faza 1?
Raspuns: In faza 1, brinzeturile afanate nu pot fi consumate decat la o masa unde glucidele au un IG inferior sau egal cu 35.Aceasta regula se aplica atit brinzeturilor din lapte crud sau pasteurizat, cat si pastelor moi sau dure, sau branzeturilor din lapte de capra,oaie sau vaca.



Intrebarea nr. 38:Ce este sarcina glicemica?
Raspuns: Sarcina glicemica este o notiune complementara care permite mai multa precizie in alegerea alimentelor.Ea se calculeaza inmultind continutul in glucide pur (la 100 gr) cu IG, apoi impartind totul la 100.



exemple: ALIMENT - continut in glucide pur - IG - sarcina glicemica
MORCOV FIERT - 6 - 85 - 5,1
LINTE VERDE - 20 - 25 - 5
FRUCTOZA - 100 - 20 - 20


In exemplul de mai sus, sarcina glicemica relativizeaza deci IG -ul morcovilor, care se pot deci manca in faza I, in timp ce fructoza care are un indice glicemic foarte mic are o sarcina glicemica foarte mare, ceea ce insemna ca nu putem minca decit o cantitate redusa. O pagina se va crea ulterior pe acest site pentru explicatii. Totusi aceasta notiune este un pic complicata si nu chiar indispensabila.

Intrebarea nr.39:Daca am inteles bine, trebuie sa aplicam metoda toata viata, pentru a fi siguri ca nu ne ingrasam la loc?
Raspuns: este important sa pastram bazele obiceiurilor alimentare ale acestei metode.Daca revenim in totalitate la obiceiurile alimentare anterioare, aceleasi cauze vor genera aceleasi efecte si riscam sa ne ingrasam din nou. Metoda comporta ocazia de a ne gestiona abaterile in faza II, cu scopul de a nu risca o reluare in greutate si de a pastra toate beneficiile unei alimentatii sanatoase, variate si echilibrate.

Intrebarea nr. 40:O prietena, care practica si ea metoda Montignac, m-a sfatuit sa nu mananc fructele ca desert dupa masa. Eu nu am luat niciodata aceasta precautie fara ca totusi sa remarc consecinte negative in eficacitatea metodei. Ce-i cu asta de fapt?
Raspuns: Anumite persoane au tendinta de a suferi balonari mancind fructe proaspete la sfirsitul mesei.Le este deci recomandat de a le manca pe stomacul gol cu 15 minute inainte de micul dejun sau alta masa. Fructele fierte, care au pierdut posibilitatea de a fermenta, pot in schimb sa fie consumate la sfirsitul mesei. Este de asemenea cazul fructelor rosii si alte" fructe de padure " (fragi, capsuni, afine...) al caror risc de a fermenta este inexistent, avand in vedere continutul lor foarte redus in zahar. Pentru cei care nu au probleme de aceasta natura, fructele al caror IG este compatibil cu metoda Montignac pot fi mancate proaspete sau fierte in orice moment al zilei.

Intrebarea nr. 41:Zaharul adaogat in anumite preparate de carne sau conserve cum ar fi carnea tocata,carnati, are vreun impact asupra indicelui glicemic al alimentului?
Raspuns:Un anumit numar de alimente (carne,mezeluri,conseve) pot eventual contine zahar. Dar in afara de exceptii (dulceturi) acest continut este foarte mic (1 la 3%). De aceea putem sa-l consideram neglijabil, cu conditia totusi ca aceste produse "industriale" sa nu constituie baza alegerii alimentelor.

Intrebarea nr. 42:Se poate manca ciocolata in fiecare zi?
Raspuns :Se poate manca ciocolata cu mai mult de 70% cacao in fiecare zi cu max. 30 la 40 gr/zi (adica 1/3 sau l/4 de tableta, a se consuma de preferinta la sfarsitul mesei).

Intrebarea nr. 43:In magazine, nutritionistii sau dieteticienii definesc mereu regimul Montignac ca fiind disociat. Dupa ce am citit atent cartea Montignac, si dupa ce am aplicat-o cu succes, realizez ca aceasta definitie este intrutotul inexacta. De ce?
Raspuns: De la inceputul succesului metodei Monignac, la inceputul anilor 90, nutritionistii s-au simtit agresati de aluziile lui Michel Montignac care aratau ca regimuril hipocalorice pe care le prescriau erau ineficace si periculoase. De aceea au incercat, prin media, sa caricariturizeze metoda Montignac,incadrand-o in categoria dietelor disociate, unde dovezile stiintifice sunt ca si inexistente.Era pentru ei cea mai buna metoda de a marginaliza si a evita sa se efectueze o dezbatere serioasa asupra bazelor reale, care sunt indicii glicemici, o notiune stiintifica pe care o ignorau la acea data, si de care nici nu voiau sa vorbeasca. Cea mai buna definitie care se poate da metodei Montignac este urmatoarea: este un mod alimentar ne-restrictiv, bazat pe alegerea alimentelor care au capacitatea de a reduce insulina, hormonul ingrasarii.Glucidele sunt alese in functie de indicele lor glicemic, lipidele plecand de la natura acizilor lor grasi iar proteinele in functie de originea lor. Nu exista loc in aceasta definitie pentru o pseudo-disociere

Intrebarea nr.44: Cum stim daca un produs lactat contine zer ? Care sunt deci iaurturile si branzeturile albe pe care trebuie sa le cumparam?
Raspuns: Produsele lactate care contin zer sunt toate acelea care contin integralitatea laptelui de la originea lui :
- laptele (intreg sau smantanit, cu sau fara lactoza) ;
- iaurtul ;
- branzeturile albe batute si cremoase.
Cu alte cuvinte,toate branzeturile albe care nu au fost complet scurse . Anumite branzeturi albe se prezinta intr-un recipient care serveste scurgerii . Trebuie deci sa se goleasca cu regularitate apa din acestea si sa le scurgem la maximum. Toate branzeturile din pasta dura (afanate) au fost debarasate de zer (lactoserum). Este cazul branzei Camembert si mai ales al cascavalului.




Intrebarea nr.45: Daca trebuiesc suprimate toate lactatele proaspete iar branzeturile preparate pot fi nerecomandate din cauza sarii care ridica tensiunea….prin ce sa inlocuim aportul de calciu indispensabil, evitand o concentrare excesiva a potasiului in sange?

Raspuns:Nu se pune problema de a suprima toate lactatele. Trebuie doar sa se evite un consum excesiv ceea ce este adeseori cazul la anglo-saxoni si la scandinavi, la care consumul de lapte si produse lactate este foarte ridicat ( de 4 ori mai mult decat in Franta) .
Puteti sa continuati fara grija sa mancati un iaurt pe zi (pentru beneficiile fermentilor lactici) si un pic de branza scursa nesarata. Aportul de calciu se face din alte alimente. Cu deosebire din legumele verzi (varza, broccoli) dar si din consumul de migdale. Sa se bea de asemenea apa minerala care are calciu, inclusiv apa de la robinet, este mai mult decat suficient.
Istoria necesitatilor de calciu din produsele lactate este un mit inventat pentru lobby-ul industriei lactatelor, ca argument comercial. Dovada este ca popoarele asiatice care nu consuma nici un produs lactat nu cunosc osteoporoza. In ceea ce priveste riscul de exces de potasiu, acesta exista mai ales in caz de hiperinsulinemie.
 

Intrebarea nr.46:In final, ce este cu iaurturile? Trebuie sa le suprimam total si sa le inlocuim cu produse pe baza de soia cu riscul de a consum OMG-uri?
Raspuns: A manca un iaurt pe zi este perfect acceptabil. Aceasta pemite de a profita de aspectul benefic care este dat de continutul in fermentii lactici. Puteti de asemenea sa consumati iaurturi pe baza de soia.
In mod normal, doar soia destinata alimentatiei animalelor poate eventual sa contina OMG-uri, dar nu soia cu care sunt facute iaurturile.
 

Intrebarea nr.47:Tutunul are vreo influenta asupra calitatii regimului?
Raspuns: Fumatul creste cheltuiala energetica intrucat corpul utilizeaza energie pentru a se debarasa de otrava care este nicotina. De altfel, nicotina este un inhibitor al secretiei de insulina.
Renuntara la tigara are drept consecinta incetarea de a cheltui energie suplimentara si eliberarea hiperinsulinemiei latente care era inhibata de nicotina. Oricum ar fi insa, este recomandat a se renunta la tigara si urmarea metodei Montignac tocami ca poate sa previna luarea in greutate care insoteste renuntarea la tigara.
 

Intrebarea nr. 48 :Cu ce pot inlocui amidonul de porumb si faina pentru a face sosuri?
Raspuns: Cu agar-agar. 

Intrebarea nr.49 :Se poate urma un tratament homeopatic, in care gelulele sunt imbricate in zaharoza ?
Raspuns: Da, pentru ca zaharul pe care acestea il contin nu este in cantitate suficienta pentru a avea un impact indezirabil asupra glicemiei.

Intrebarea nr.50: Care este natura exacta a untului de cacao si a altor componente grase ale ciocolatei negre? Parerile difera. Este vorba de grasimi saturate, nesaturate, polisaturate? Care este natural or exacta?
Raspuns:In untul de cacao se gasesc circa:
- 60% acizi grasi saturati (34% acid stearic si 28% acid palmitic)
- 3% acizi grazi polinesaurati, mai ales constituiti de acidul linoleic
- 35% acizi grasi mononesaturati in mod essential constituiti din acid oleic.

Aceasta poportie importanta de acizi grasi saturati ar putea parea nelinistitoare, dar Keys a demonstrate ca in momentul degestiei lor, acidul stearic sufera modificari chimice si se transforma in acid oleic. In final, ceea ce va trece in sange este:
- 28% acizi grasi saturati
- 3 % acizi grasi polinesaturati
- 69% acizi grasi mononesaturati
 

Intrebarea nr.51:Sarea ingrasa?
Raspuns: Sarea este teoretic neutra in cresterea masei de grasime.Dar cum poate fi responsabila de retentia excesiva de apa, greutatea corpului poate sa fie afectata.
Stim de altfel ca sodiul care este unul din componentele sarii, intervine in procesul de absorbtie intestinala a glucozei. Fara ca fenomenul sa fi fost demonstrat, ipoteza ca un exces de sare contribuie la cresterea absorbtiei de glucoza, deci ar putea i favoriza luarea in greutate, este intrutotul logica. De asemenea se poate considera ca diminuarea consumului de sare ar putea indirect sa favorizeze slabirea, reducand absorbtia intestinala a glucozei. Se stie de altfel ca sarea stimuleaza apetitul, antrenand o satietate mai mica.
 

Intrebarea nr. 52:Imi place mult bucataria asiatica. Care sunt alimentele pe care le pot manca fara a ma abate de la regim?
Raspuns: Bucataria japoneza este o buna alegere.Preparatele sunt intrutotul acceptabile (chiar daca au un IG de 55) intrucat contin peste crud (omega 3) si adeseori alge. Trebuie totusi consummate in cadrul unui echilibru alimentar de tip japonez: cu alge, necesare pentru a scadea rezultanta glicemica a mesei care are tendinta de a creste datorita orezului,Daca nu mancati si alge in acelasi timp, mai bine mancati sashimi.
Sosul de soia este acceptabil, dar fiti atenti la marca. Produsele vandute in marea lor majoritate contin in general amidon modificat si alte zaharuru.
Nu va recomandam bucataria chineza, putin compatibila cu metoda, deoarece aceasta contine, majoritar, prea multe grasimi satuate (prajeli indigested) dar si zahar.

Intrebarea nr. 53 : Ce parere aveti de gatirea la microunde?
Raspuns:Oamenii de stiinta oficiali considera ca , in afara de riscurile de scurgeri  de unde elecromagnetice care pot exista la cuptoarele mai vechi, si in stare proasta, gatirea la cuptorul cu microunde nu prezinta vreun pericol pentru sanatate.
Aceasta luare de pozitie favorbila lobby-ului de electrocasnice, este foarte contestata de catre alti specialisti intre care si numerosi medici.Intrucat pentru acestia, microundele antreneaza o profunda modificare a structurii vitale a alimentului.

 Nutrientii ar fi denaturati in sensul ca organizarea moleculara ar fi total data peste cap. De exemplu,  grasimile ar trece de la forma” cis” (benefica organismului) la forma” trans” (daunatoare) . Proteinele ar fi denaturate, ceea ce ar face ca acizii aminici sa nu-si mai poata indeplini functia lor.
Un studiu publicat in 1991 de catre profesorul Blanc de la Institutul de tehnologie de la Universitatea din Lausanne (Elvetia) arata ca faptul de a consuma alimente gatite la micro-unde de catre cobai, in timp a condus la modificarea formulei sanguine (scaderea procentului de hemoglobina, a colesterolului bun HDL, cresterea radicalilor liberi…) conducand la o degenerescenta accelerata  a organismului si deschizand usa cancerului. Lobbi-ul fabicantilor de produse electrocasnice  a obtinut apoi de la tribunalele din Elvetia interdicatia ca cercetatorii sa difuzeze concluziile studiilor lor pana cand nu vor fi facut noi studii care sa confirme sau sa infirme aceste declaratii.
Fiind deci in dubiu, e mai prudent sa se utilizeze cat mai putin posibil micro-undele si mai ales sa nu se reancalzeasca alimentele pentru copii mici, mai ales biberonul.  
 

Intrebarea nr.54 :Am fost diagnosticata cu ovare polichistice care antreneaza un hiperinsulinism si rezistenta la insulina; metoda dvs credeti ca m-ar putea ajuta?
Raspuns:Patologia dvs, "sindromul ovarelor polichistice" (sau SOP) are in general drept consecinta  (intre altele) de a stimula excesiv secretia de insulina conducand astfel la hiperinsulinism, ceea ce se traduce printr-o ingrasare excesiva. Urmarea metodei Montignac are chiar efectul acesta, de a diminua hiperinsulinismul, si de a permite reducerea greutatii corporale. Metoda Montignac poate deci sa va ajute in primul rand sa preveniti o ingrasare suplimentara. Dar in timp, ea poate de asemenea sa va ajute sa pierdeti cateva kg. Va va lua din pacate un pic mai mult timp decat daca n-ati fi avut SOP

Intrebarea nr. 55 :Am hipotiroidie, din pacate aceasta ma face sa ma ingras mai mult...Tocmai am inceput metoda dvs, aveti vreun sfat pentru a ma ajuta sa slabesc mai bine, in ciuda acestei probleme de sanatate?
Raspuns: Va sfatuim sa aplicati strict faza 1 la inceput (sa nu consumati decat glucide cu IG inferior sau egal cu 35). Odata pornita pierderea de greutate (aceasta poate sa ia un anumit timp!), veti putea sa reveniti la principiile celor doua mese descrise si sa consumati glucide cu IG intre 35 si 50.

Intrebarea nr. 56 :Paralel cu aplicarea metodei Montignac ( -12 kg in 2 luni si vizez un IMC de 22 pentru a trece la faza 2) , mi-am propus sa fac sport. Aceste activitati imi cer energie. Ce ma sfatuiti ?
Raspuns:Regimul alimentar pentru sportiv, in cadrul acestei metode, trebuie sa fie un pic ajustat. Totusi, principiile de baza raman (consumul de glucide cu IG ridicat nu este recomandat).Pentru a avea un regim alimentar echilibrat in cadrul metodei, trebuie consumat zilnic cca: 40% glucide, 30% proteine si 30% lipide (grasimi bune).Inainte, in timpul si dupa activitatea sportiva, puteti consuma  fructe uscate cu IG mediu (smochine, caise) sau migdale, nuci, alune, nuci de caju... dar si mere sau alte fructe cu IG redus sau mediu.
In ceea ce priveste pranzul, puteti manca glucide/feculente, cum este in mod general recomandat a se face, dar cu IG foarte redus, cum ar fi lintea sau spaghetele (mai curand decat glucidele cu IG mare cum ar fi cartofii), cu scopul de a avea suficienta energie.

Intrebarea nr.57: As vrea sa stiu cantitatile de carne, peste, paste sau de legume uscate care sunt acceptabile a fi consumate. Si de asemenea, pentru micul dejun, cat ovaz de exemplu sau tartine de paine integrala se pot consuma?
Raspuns: In metoda Montignac nu este necesar de a manca mai putin. Dar asta nu inseamna nici ca putem manca mult mai mult. Este vorba pur si simplu de a manca normal. O portie normala de carne sau de peste, este de cca 150 la 200 g dupa cum aveti o constitutie mai solida sau mai mica. 160 g de spaghete (uscate) sunt mai mult decat suficiente pentru a face o masa excelenta de paste. Alte portii normale la micul dejun ar fi:
- 3 tartine de paine integrala (150 g); -1 bol de ovaz (4 linguri de supa)

Intrebarea nr.58: Putem incepe metoda Montignac imediat dupa un regim hipocaloric, fara a ne ingrasa? care sunt masurile care trebuiesc luate in aceasta privinta?
Raspuns: Se poate continua un regim hipocaloric cu metoda Montignac, dar trebuie facuta tranzitia foarte progresiv.1. A se suprima toate glucidele cu index glicemic ridicat (ex. cartofi) pentru a-i inlocui cu glucide cu IG foarte mic. 2. A se reintroduce progresiv proteinele fara grasime , crescand progresiv cantitatile: file de pui + peste gatit la abur .3. A se reintroduce foarte progresiv grasimile bune: ulei de masline, peste gras. Pe scurt, trebuie trecut la faza 1 marind progresiv cantitatile calorice. A se prevedea o tranzitie de 2 la 3 luni.


Intrebarea nr.59: Si despre ceai?
Raspuns: Exista doua tipuri de ceai: ceai "negru" (de tip englezesc) care este fermentat cu ocazia uscarii; ceaiul verde pentru care numai primele frunze "verzi" ale plantei sunt colectate, dar care nu se lasa sa fermenteze cu ocazia uscarii.Exista si alte varietati, cum ar fi "ceaiul rosu" care poate avea diferite proveniente: poate fi vorba de un ceai negru chiar mai fermentat sau de o planta sudafricana denumita rooibos (care nu contine teina). Ceaiul "alb" n-a suferit nici el o fermentare, primele frunze sunt culese cu muguri.

Ceaiul verde este recomandat, caci in ciuda continutului sau in teina, contine si polifenoli (antioxidanti) in cantitati importante. Trebuie stiut de asemenea ca cea mai mare parte din principiile active ale ceaiului se gasesc in cele mai bune frunze, adica primele trei si muguri. Consultati de asemenea articolul Ceaiul verde poate contribui la scaderea in greutate


Intrebarea nr. 60 : Am citit mai multe articole din reviste pentru femei comentariile Dr. Jacques Fricker, nutritionist de renume din Paris, care spune ca metoda Montignac, desi eficace, este periculoasa intrucat ea diminueaza masa musculara si mareste riscurile cardio-vasculare ,fiind prea grasa. Acest fapt ma surprinde, intrucat sotul meu care a urmata aceasta dieta, se simte fizic foarte bine si colesterolul lui chiar a scazut. Ce trebuie sa intelegem din avizul negativ al dr. Fricker?
Raspuns: Dr. Fricker s-a facut cunoscut la inceputul anilor 90 devenind liderul celor care-l contraziceau pe Montignac. El a contribuit mult la caricaturizarea metodei Montignac, facand din el "un regim disociat foarte gras" Comentariile negative pe care se straduieste sa le faca nu arata decat rea credinta si dorinta de a prejudicia. Dl. Fricker nu ignora, intrucat este un principiu demonstrat, ca orice forma de slabire, oricare ar fi tehnica acesteia, anteneaza o reducere a colesterolului. Asadar, nu vad de ce metoda Montignac, despre care Dr. Fricker admite ca te face sa slabesti, ar scapa fenomenului.
In plus, sunt doua principii in urmarea metodei Montignac care conduc automat la diminuarea factorilor de risc cardiovascular, asa cum numeroase studii stiintifice au aratat. Primul ar fi consumul de glucide cu IG mic, al doilea este eliminarea grasimilor saturate si a grasimilor "trans" in profitul acizilor grasi mononesaturai si polinesaturati. Majoritatea cartilor lui MM sunt prefatate de mari cardiologi care atesta efectele benefice a metodei sale asupra profilurilor lipidice ale pacientilor lor. Un studiu canadian publicat in 2001 de catre " British Journal of Nutrition " a demonstrat efectele foarte benefice ale metodei Montignac asupra diminuarii riscurilo cardio -vasculare. De altfel, toate studiile au aratat ca aporturile proteice in urmarea metodei Montignac erau de cca 30%, adica de doua ori mai mari decat recomandarile dietetice oficiale. Dr. Fricker stie perfect ca scaderea masei musculare este greu de realizat cu astfel de aporturi proteice.

Intrebarea nr. 61: O prietena mi-a recomandat metoda Montignac. Dar nu stiu ce carte trebuie sa cumpar. Care este recomandarea dvs?
Raspuns: Daca sunteti barbat sau femeie de mai putin de 45 de ani, fara probleme majore de sanatate, cartile "Metoda Montignac ilustrata" sau "Mananc, dar nu ma ingras" va vor conveni de minune.Faceti in asa fel incat sa va procurati ultima editie a celei de-a doua , in intregime actualizata, publicata de Flammarion in martie 2004 .
Daca sunteti inainte sau dupa menopauza, daca luati diverse tratamente medicale legate de alte patologii, e mai bine sa va procurati ultima editie a cartii : Metoda Montignac pentru femei publicata de Flammarion in 2004. Fiti atente intrucat mai exista in comert versiuni foarte vechi ale metodei Montignac , care sunt depasite.

Intrebarea nr. 62: Am practicat metoda Montignac acum mai mult de 10 ani si a mers foarte bine. Totusi, cu trecerea anilor, principiile de baza ale metodei s-au facut tot mai rare in alimentatia mea si am reluat in greutate.Cartea pe care o am eu nu este pe sit si as vrea sa reiau metoda. Trebuie neaparat sa-mi procur una din noile versiuni?
Raspuns: Cartile reflecta cunostintele la momentul respectiv in care au fost scrise. Toate cartile mentionate in site-ul Internat sunt ultimele editii (versiunile precedente nu sunt mentionate, numai daca nu sunt editii de buzunar). Un mare numar de studii stiintifice au fost publicate de la ultimele versiuni ale cartilor lui MM. De asemenea, MM a intreprins importante cercetari si experimentari cu echipa sa de oameni de stiinta. Aceasta a determinat in mod natural o actualizare sistematica a lucrarilor sale (in special indicii glicemici ai alimentelor).
De ex., faza 2, de, stabilizare, este astazi diferita de cea de la origine. Ea este insa acum mult mai performanta si simplu de urmat. Astfel, metoda Montignac a evoluat mult de la aparitia primelor publicatii. Recomandarea noastra este ca sa va procurati una din urmatoarele carti care sunt editii revazute, corectate si foarte actualizate:
Metoda Montignac ilustrata publicata in februarie 2006 de Flammarion. Mananc deci slabesc, publicata in martie 2004 de Flammarion. Metoda Montignac pentru femei publicata in martie 2004 de editura Flammarion.

Intrebarea nr. 63: Am tinut multe regimuri in viata mea, fara a obtine cu adevarat rezulate. O prietena a slabit mult acum 3 ani cu regimul dvs si mi-a recomandat sa urmez cartea "Mananc deci slabesc" Am inceput deci sotul meu si cu mine sa putem in aplicare recomandarile fazei 1. Dupa 3 saptamani sotul meu a pierdut deja 6 kg si eu doar 1 kg. El nu are probleme de sanatate dar eu urmez un tratament pentru tiroida mea. Metoda Montignac functioneaza mai bine pentru barbati decat pentru femei?
Raspuns:Metoda Montignac nu merge mai bine la barbati decat la femei. Dovada este prietena dvs care a slabit mult. S-ar putea nuanta totusi, precizand ca ea functioneaza diferit si ca adeseori aceasta cere un pic mai mult timp la anumite subiecte feminine pentru a obtine acelasi rezultat. Sunt trei facotri care pot incetini pierderea in greutate la o femeie, ceea ce cazul dvs o ilustreaza foarte bine . - Urmarea prealabila de regimuri hipocalorice succesive. In mai multe reprize, ati supus in trecut corpul dvs unor regimuri restrictive.Cum corpul dvs a pastrat amintirea acestei frustrari, nu este de mirare ca el este, cel putin la inceput, refractar oricarei schimbari a modului de alimentare. Va trebui deci sa-i lasati un pic mai mult timp corpului dvs pentru a -si relua increderea in noile repere. Un medic din Rouen ne-a raportat ca a prescris metoda Montignac uneia din pacientele sale care timp de 25 ani a tot facut regimuri hipocalorice dupa regimuri hipocalorice. Timp de 5 luni ea nu a pierdut nici 1 kg. In mod natural era deceptionata, pentru ca multe din prietenele sale au slabit fara probleme. Ea a decis totusi sa continue sa urmeze metoda Montignac pentru ca migrena sa cronica i-a disparut complet. Apoi, in decursul celei de-a 6-a luni, a fost marea surpriza. Ea a pierdut 4 kg so in urmatoarele 3 luni care au urmat ea a pierdut inca 8. In 9 luni , ea a pierdut deci 12 kg, dar slabirea sa nu a inceput decat a cincea luna, timpul care i-a trebuit organismului sau pentru a-si gasi un nou echilibrusi a relua increderea in oarecare masura. - Alt factor de rezistenta la o femeie: dereglarile hormonale, in momentul menopauzei mai ales. Aceste dereglari hormonale au ca efect cresterea randamentului energetic al organismului, ceea ce se traduce printr-o mai mica cheltuiala energetica. - Acest fenomn care consta in incetinirea cheltuielii energetice bazale a corpului se produce odata cu luarea anumitor medicamente . In concluzie , chiar daca o femeie trebuie sa faca mai des fata factorilor de incetinire a pierderii de greutate, metoda Montignac, care actioneaza in mod esential asupra cauzei functionale a luarii in greutate (hiperinsulinism) , nu este mai putin eficace pe termen lung.

Intrebarea nr. 64: Cate ore trebuie asteptat dupa o masa glucidica inainte de a consuma alimente continand lipide in faza 1?
Raspuns: Doua ore minimum.

Intrebarea nr. 65: Practic metoda Montigac de un an. Sunt insarcinata de 3 saptamani si as vrea sa stiu daca pot continua sa aplic principiile alimentare ale metodei in timpul sarcinii mele. Ce- mi puteti spune de alaptare?
Raspuns:Metoda Montignac este perfect compatibila cu maternitatea si alaptatul. Va recomandam pentru aceasta sa cititi carteaPrevenirea si combaterea obezitatii la copii publicata in 2003 de editura Flammaron care trateaza si femeia insarcinata si/sau cartea Metoda Montignac pentru femei .Sarcina este un factor de incetinire a slabirii datorita faptului ca are loc o tulburare hormonala. Daca aplicati metoda Montignac in timpul sarcinii si alaptarii, veti reveni in mod cert la talia dvs de fata (doar daca nu exista factori de rezistenta la slabire factori de rezistenta la slabire deosebiti)
 

Intrebarea nr. 66 : Am pierdut 8 kg acum doua saptamani cu metoda Montignac si de atunci, sunt cu succes la faza II. Dar sunt de -acum insarcinata. Metoda Montignac este compatibila cu sarcina? Unde pot gasi informatii in legatura cu aceasta?

Raspuns: Urmarea metodei Montignac este perfect compatibila cu maternitatea. Ea este chiar recomandata pentru limitarea ingrasarii in timpul sarcinii si pentru prevenira riscurilor hipersinsulinismului la copii. Veti gasi toate aceste informatii in cartea lui Michel Montignac Prevenirea si combaterea obezitatii la copil publicata in 2003 de Flammarion .

Intrebarea nr. 67 : Am o fetita de 10 ani care este prea grasuta. Sunt inconveniente pentru ca ea sa urmeze regimul Montignac?
Raspuns: Metoda Montignac nu este un regim in sensul strict al cuvantului, pentru ca ea nu comporta restrictii cantitative.
Este un mod de alimentare perfect echilibrat, care consta in alegerea din cadrul fiecarei categorii de alimente, a acelor alimente, a acelora al caror efect asupra metabolismului vor permite diminuarea, si a fortiori prevenirea depunerii grasimii de rezerva. Nu este vorba in nici un caz de a manca mai putin, dar de a manca mai bine. Excesul ponderal asupra unui individ (adult sau copil) este consecinta hiperinsulinismului. Pentru a slabi va trebui deci sa se adopte un mod de alimentare de natura sa diminueze acest hiperinsulinism ceea ce este exact cazul metodei Montignac. Ori acest mod de alimentare nu este nici restrictiv, nici cu lipsuri. El este dimpotriva bogat in micronutrieni. De aceea el poate sa convina perfect copilului. Totusi reorientarea alimentara asupra copilului trebuie sa se faca cu precautie pentru a evita sentimentul de marginalizare si eventuale blocaje. De aceea va recomandam sa cititi cartea Prevenirea si combaterea obezitatii la copil .

Intrebarea nr. 68: Sunt diabetic de tip 2. Pot urma metoda Montignac?Sunt recomandari deosebite de urmat?
Raspuns: In studiul realizat de Dr. Dumesnil asupra metodei Montignac
si publicat in noiembrie 2001 in British Journal of Nutrition (Studiu )se precizeaza ca experimentele au aratat ca urmarea metodei Montignac a antrenat o scadere notabila a factorilor de risc cardiovascular :
- Imbunatatirea colesterolului,- scaderea cu 35% a trigliceridelor incepand cu a 6-a zi, - diminuarea glicemiei si a insulinei in 24 ore, ceea ce este de natura sa previna sau sa diminueze diabetul. Dar chiar pentru diabetul tip II exista mai multe variante. La inceput, diabetul tip II corespunde unei rezistente la insulina care se traduce printr-un hiperinsulinism (secretie excesiva de insulina).Chiar daca este vorba de o predispozitie genetica, aparitia diabetului este urmarea proastelor obiceiuri alimentare: exces de glucide cu index glicemic (IG) ridicat, dar de asemenea grasimi saturate si acizi grasi "trans". Experienta a aratat ca daca situatia este luata din timp, este posibil de a se realiza o anumita reversibilitate. Este suficient efectiv de a realiza un mod alimentar in care glucidele cu IG ridicat sa fie suprimate, ca si grasimile saturate. Acestea vor fi inlocuite cu glucide cu IG foarte scazut, grasimi mononesaturate (ulei de masline) si grasimi animale polinesaturate (omega 3). Astfel, diminuand glicemia, se va diminua rezistenta la insulina si diabetul va fi daca nu suprimat, cel putin stabilizat. Daca diabetul este foarte avansat, cu recurs la insulina externa, regimul alimentar risca sa nu fie suficient pentru a declansa procesul de reversibilitate. Metoda Montignac se dovedeste a fi in special eficace pentru a diminua insulinorezistenta si a scadea glicemia. Va recomandam sa studiati ultima versiune actualizata a cartii Mananc, deci slabesc publicata in martie 2004 de Flammarion si unde faza II este complet noua. Lecturarea atenta a acestei carti ar trebui sa va ajute in cercetarea dvs dar nu poate sa se substituie avizului unui specialist.

Intrebarea nr. 69: Am putine kg de pierdut (5 la 6 kg) , dimpotriva, am colesterolul mic si multe trigliceride. Daca slabesc cu acest regim, ce se intampla cu colesterolul si cu trigliceridele?
Raspuns: Numeroase studii au demonstrat o stransa corelatie intre, pe de o parte un colesterol LDL si trigliceridele in exces, si pe de alta parte o alimentatie compusa in majoritate din glucide cu IG ridicat (cartofi, faina albe, zahar...) Adoptand recomandarile metodei, care constau cu deosebire in privilegierea alimentelor cu IG foarte scazut, ar trebui sa va debarasati cu usurinta de cele 5 sau 6 kg. Bilantul sangvin ar trebui sa se amelioreze sensibil.Studiul profesorului Dumesnil asupra metodei Montignac a aratat ca trigliceridele ar putea diminua cu 35% incepand cu a sasea zi de practicare a metodei Montignac. Daca acesta nu este cazul dvs, ar trebui sa consultati doctorul dvs.

Intrebarea nr. 70: Am inceput metoda Montignac acum cateva luni si in ciuda faptului ca m-am "dezumflat" vizibil, n-am pierdut greutate pe cantar. Dimpotriva, am pierdut doua numere si ma simt net mai bine fizic. Este posibil sa te subtiezi fara sa slabesti?
Raspuns: Da, este perfect posibil sa te subtiezi fara a pierde din kg. Urmand metoda Montignac ati pierdut din masa grasa care cantareste putin, dar care ocupa mult spatiu, si ati inlocuit-o cu masa musculara care cantareste greu si ocupa loc putin. Aceasta se datoreaza unui consum un pic mai important de proteine ca in alimentatia precedenta.

Intrebarea nr. 71: Aveam putine kg de dat jos (3kg) pe care aproape ca le-am pierdut intr-o luna de faza 1. Nu risc sa pierd prea mult daca continui inca o luna in plus faza 1, ce ma sfatuiti?
Raspuns: Spre deosebire de regimurile hipocalorice, metoda Montignac este perfect echilibrata si daca este urmata corect ea nu antreneaza carente. In plus, ea nu este restrictiva. Astfel, este imposibil sa pierzi prea mult din greutate, chiar daca urmezi faza 1 strict timp de ani de zile: mananci echilitrat si suficient pentru a ramane in buna forma si sanatate.
 

Intrebarea nr. 72: Urmez metoda Montignac de 15 zile si am pierdut 2 kg in prima saptamana apoi 200 grame pana in prezent. In timpul slabirii mi se intampla adeseori sa iau 100 la 200 grame inainte de a repierde 300 grame a doua zi. Este aceasta normal?
Raspuns: Da, este perfect normal sa pierdeti, si la reluati, apoi sa repierdeti, in masura in care diferenta tine de cateva sute de grame. De aceea nu trebuie sa va cantariti in fiecare dimineata si seara. Este suficient a va cantari odata pe saptamana dimineata pe nemancate.

Intrebarea nr. 73 : Am citit pe internet un articol ( pe un site nord-american) asupra fructozei. Sunt nelinistit deoarece spunea ca produsele acestea sunt tot atat de nocive ca si zaharul, atata timp cat practic metoda Montignac de mai mult de 4 ani si am luat obiceiul de a inlocui sistematic zaharul alb prin fructoza (in caz de nevoie)
Raspuns: Este o confuzie in utilizarea termenului de fructoza. In Europa, fructoza este fabricata din sfecla de zahar sau din trestie de zahar, IG-ul sau fiin intr-adevar de 20. In America de Nord, fructoza nu corespunde de loc aceleiasi notiuni.Aceasta "fructoza" este de fapt un derivat al amidonului de porumb care este chimic isoglucoza, al carui IG este de 90-100. Trei sferturi din zaharul consumat in SUA este facut din aceasta preudo-fructoza, ceea ce explica efectele sale perverse asupra sanatatii. Articole diverse (nu intotdeauna stiintifice) fac un amalgam intre toate tipurile de "zahar" facand o compilare de diferite comentarii care nu vorbesc de acelasi lucru. In orice caz, consumul zilnicde fuctoza nu trebuie sa depaseasca 30 g. Totodata, trebuie sa evitam sa indulcim alimentele sub pretextul ca este vorba de un "zahar" cu IG scazut.

Intrebarea nr. 74 : Intrucat imi fac singura painea, prajiturile si tartele, v-as ruga sa ma ajutati sa inteleg si sa gasesc diferite faini utilizabile autorizate. Efectiv am gasit faina de grau integral tip 170 si faina epeutre tip 80...Pe de alta parte, am de asemenea faina completa tip 110 intr-un magazin, si tip 150 in altul. Care este diferenta?
Raspuns: Numai faina tip 170 este mai curand acceptabila. Tipul 150/155 corespunde fainii complete si nu integrale. IG este deci mai mare de 50. Sub tipul 100 este faina alba normala. Din pacate pare practic imposibil sa gasesti faina integrala de calitate in comert (adevaratele paini integrale sunt facute cu faina T200 sau mai mult) Astfel, decat sa cumperi o paine integrala, mai bine este de facut in casa.

Intrebarea nr.75 : Am ceva celulita si sotul meu are grasime abdominala. Ne-ar place sa pierdem aceasta grasime localizata.
Raspuns: Metoda Montignac permite prevenirea aparitiei celulitei la femei si a grasimii abdominale la barbati. Ea permite de asemenea reducerea ei intr-o anumita masura. Totusi, daca aceasta grasime este deja bine instalata, doar o actiune externa poate contribui sa o faca sa dispara. Daca celulita si grasimea abdominala sunt superficiale, cremele de pe piata pot fi de bun ajutor dar daca sunt vechi si mai ales groase, doar o intervenite chirurgicala le-ar putea veni de hac.

Intrebarea nr. 76: Fac sport in mod regulat in fiecare dimineata. Ar trebui sa iau micul dejun inainte sau dupa ce fac sport?
Raspuns: Specialistii au pareri diferite asupra acestei chestiuni. Din partea noastra, noi va sfatuim mai curand de a o face inainte de micul dejun, intrucat glycogenul fiind epuizat in timpul noptii, organismul va fi tentat sa utilizeze mai curand masa grasa care accelereaza slabirea.

Intrebarea nr. 77: Am 10 kg de slabit.Dar cum sunt vegetariana (mananc oua,braza si un pic de peste), as vrea sa stiu cum pot aplica metoda Montignac
Raspuns: In masura in care nu sunteti decat vegetariana si nu vegetaliana, urmarea metodei Montignac va consta in inlocuirea carnii si mezelurilor din meniurile consiliate, cu oua, lactate si derivate din soia. Puteti consulta cartea Retete si meniuri Montignac " vol. II publicata de Flammarion unde un mare numar de retete sunt marcate cu un "V " pentru a indica compatibilitatea cu un regim vegetarian.

Intrebarea nr. 78: Am fost ieri la un magazin cu produse Montignac si am constatat ca pe noile etichete faceti mentiunea " a se interesa asupra IG" .Din pacate nu o indicati dvs pe produse, ceea ce ar fi foarte util. Va ganditi sa o faceti?
Raspuns: Din pacate, reglementarile franceze interzic acest tip de indicatii, spre deosebire ca tari cum ar fi Australia, Emiratele Unite...

Intrebarea nr. 79: In cartea "Metoda Montignac ilustrata" figureaza un tabel cu mese protido-glucidice din faza 1. In acest tabel, sunt prezente alimente grase cum ar fi mezeluri si branza. Nu inteleg, intrucat la inceputul cartii se spune ca mesele glucidice nu trebuie sa contina nici o grasime, in afara de peste.
Raspuns: Este o eroare, care a fost corectata in editiile urmatoare.
 

Intrebarea nr. 80 : Fiind din Quebec si ca toti din aceasta zona sunt un fervent adept al untului de arahide. Pot continua sa il consum dimineata pe paine, integrala, bineanteles?

Raspuns: Puteti sa mancati pe paine integrala dimineata dar in faza 1 aceasta trebuie sa ramana o exceptie intrucat untul de arahide este gras, chiar daca grasime buna (polinesaturat). In faza 2 puteti consuma toate diminetile daca doriti....Este absolut necesar ca produsul sa nu contina decat arahide dar nu zahar, indulcitor, sirop, amidon etc...

Intrebarea nr. 81 : Ce sa credem cu adevarat despre miere, al carei IG este ridicat, in timp ce in alte parti se arata ca este un produs excelent pentru sanatate ?
Raspuns
:Timp indelungat noi am crezut ca IG al mierii era foarte mare, asa cum il aratau primele calcule (index glicemic=95).
Apoi, alte studii au aratat ca acesta ar putea fi mai mic (IG=60);In realitate nu sunt doua feluri de miere identice. De la o miere la alta, de la un anotimp la altul pentru aceeasi floare, raportul glucoza/fructoza poate varia de la simplu la dublu. Astfel, mierea de primavara pare sa aiba mai multa fructoza decat cea de toamna.
In concluzie, pare ca in ciuda Ig-ului sau ridicat, mierea nu se comporta ca o glucida clasica. Efectul sau asupra secretiei de insulina ar putea fi mai mic decat ne lasa sa gandim indicele sau glicemic ridicat.Aceasta se datoreaza fara doar si poate vitaminelor, mineralelor si altor oligoelemente in care mierea este foarte bogata si care-i confera toate virtutile medicinale care i-au fost mereu recunoscute.
In consecinta, in ciudaa IG-ului sau ridicat, una sau doua lingurite de cafea dimineata la micul dejun nu pot antrena consecinte suparatoare, pentru pierderea in greutate. Incercati sa gasiti o miere artizanala de buna calitate produse exclusiv din flori, in timp ce mierea industriala este realizata in mare parte plecand de la glucoza, ceea ce face ca mierea mai dulce si mai putin parfumata sa aiba un IG mult mai mare.


In continuare postez diverse intrebari puse de mine si alte montignace din Romania, la care s-a primit raspuns prin e-mail:



Intrebarea nr.81- bis: Am retinut ca anumite fructe uscate –smochine,caise si prune- pot fi mancate la sfarsitul meselor. Chiar daca au un IG de 40,trebuie sa inteleg ca le pot manca la sfarsitul oricaror mese, chiar si a celor protido-lipidice?Exista o cantitate limita?

Raspuns: Pot fi mancate la sfarsitul meselor, dar ca orice glucide, tinand cont de IG-ul lor daca sunteti in faza 1, si faceti cele doua tipuri de mese.Limita este cea a rezonabilului. 

Intrebarea nr. 82 :Urmez dieta Montignac de trei luni.O tin nu pentru a pierde in greutate ci pentru mentinea greutatii si pentru ca este o dieta sanatoasa.Cu toate ca o tin strict ,in trei luni m-am ingrasat de la 47 kg la 51kg.Care ar fi cauza si ce-mi recomandati?

Raspuns: Cauzele ingrasarii la inceputul perioadei in care se tine dieta pot fi multiple: regimuri hipocalorice anterioare,dereglari hormonale,perioade de stress sau neintelegerea exacta a dietei.Daca nu simtiti stari de disconfort, continuati, cu o mai atenta supraveghere a ingredientelor. 

Intrebarea nr. 83 : Sunt o consumatoare de branzeturi si in general de lactate intr-o cantitate destul de mare. E posibil ca acestea sa franeze fenomenul de slabire?
Raspuns : Depasirea cantitatii de doua iaurturi pe zi ar putea sa duca intr-adevar la incetinirea procesului de slabire.Va recomandam de asemenea sa nu consumati mai mult de 100gr branza pe zi. 

Intrebarea nr. 84: Pot sa asociez intr-un desert la o masa lipidica branza de vaci si dulceata fara zahar?
Raspuns: Desertul ales de dumneavoastra este foarte potrivit pentru mese protido-lipidice. 

Intrebarea nr. 85: Ati putea sa-mi comunicati IG-ul piureului de mere, fierte, curatate de coaja? Se pot manca cu lipide (frisca)?
Raspuns: Indicele glicemic al merelor fierte este practic acelasi ca si al merelor crude datorita unei potentializari a pectinei datorate caldurii. 

Intrebarea nr. 86 :Se poate consuma telina fiarta in regimul Montignac?
Raspuns:Da.Se recomanda a se consuma cruda ( remoulade) iar fiarta, rar, si in cantitati rezonabile.

Intrebarea nr. 87 : As putea sa pun o lingura de ulei de masline la mancarurile cu orez brun si legume ?
Raspuns :Da

Intrebarea nr.88 :Practic faza 1 a metodei Montignac . Am retinut ca pot utiliza o cantitate limita de ulei de masline la prepararea spaghetelor al dente, dar nu sunt sigura daca pot utiliza uleiul de masline cu faina integrala (ex. bruschetta, sau pizza facuta de mine in casa); dar cu alte alimente cu IG mijlociu?
Raspuns:Da, la fel.

Intrebarea nr. 89: Se pot manca masline la o masa protido-glucidica in timpul fazei 1 (de ex. spaghete sau paine 100% integala, sau pizza cu faina integrala)?
Raspuns: Da

Intrebarea nr.90:Va rog sa-mi spuneti daca se poate manca ficat de pui sau porc la mesele lipidice in timpul fazei 1 ?
Raspuns: da, puteti manca ficat.

Intrebarea nr.91 : Va rog sa-mi spuneti daca pot adauga parmezan la mancarurile din paste in timpul fazei 1 ?
Raspuns: Da, se poate aduga dar cat mai putin.

Intrebarea nr.92:In tabelul indicilor glicemic am vazut ca IG-ul spaghetelor fierte al dente (5 min) este de 40. Este vorba de spaghete din grau dur tip Barilla?
Raspuns: Vezi raspunsul nr.24

Intrebarea nr.93: In multe din retetele recomandate de catre cartile Montignac, am vazut ca ingredient, intre altele,un cub de supa/sau cub de gaina instant. Cum in Romania nu exista decat cuburi Maggi sau Knorr, care contin de asemenea amidon de porumb, zahar, maltodextrina,as vrea sa stiu daca le pot utiliza la prepararea diverselor retete, faza 1.
Raspuns: Este acceptabil daca sunt degresate, dar nu sunt indispensabile. Puteti sa le inlocuiti cu supa facuta in casa (pe care o puteti congela folosind o tava pentru cuburi de gheata de ex) sau pur si simplu prin condimente dupa gustul dvs.

Intrebarea nr. 94: Pot sa pun o cantitate mica de seminte de floarea soarelui in painea integrala(facuta din faina integrala de grau) pe care o fac in casa in timpul fazei intai ?Pot de asemenea pune putine nuci?
Raspuns: Da intr-adevar se poate pune o mica cantitate in timpul fazei I ,iar in faza a doua orice cantitate doriti.

Intrebarea nr. 95: Va rog sa-mi spuneti daca sunteti amabil ,pot manca la micul dejun impreuna cu paine integrala crema de alune sau migdale bineinteles fara zahar,in timpul fazei I ?
Raspuns: Buna! Odata pe saptamana se poate manca in timpul fazei intai ( din cauza continutului in grasimi)iar in timpul fazei a doua in fiecare zi daca doriti( fara indulcitor,amidon,sirop,zahar) .
 

Intrebarea nr.96: In orasul in care locuiesc sunt foarte greu de gasit produse lactate 0%.As putea manca la micul dejun paine integrala cu branza care este partial degresata?Care este procentul maxim admis pentru lapte si branza la micul dejun
langa painea integrala in timpul fazei I?
Raspuns: Intr-adevar in unele tari nu prea se gasesc produse lactate
0%.De fapt nu se poate prin nici un proces de fabricatie sa se obtina produse fara nici un fel de grasimi intotdeauna ramane o mica parte.Daca gasiti branza care sa aiba 3% grasime sau mai putin este perfect acceptabila.


Intrebarea nr.97:: In forul pe care il frecventez mi s-a comentat ca uleiul de palmier este interzis si ca nu se poate consuma nimic care contine acest ulei, dar nu vad logic acest lucru,intrucat, oricat de saturati ar fi unii acizi grasi care formeza uleiul de palmier, cum ar fi 44% acidul palmitic si un 5% stearic, are totusi si acizi mono si polinesaturati, intr-un procent de 50%. In afara de aceasta, multe alte grasimi satuate sunt premise, iar acest ulei este vegetal, si jumatate saturat /jumatate nesatuat.
Mi-ati putea explica ratiunea stiintifica pentru care nu se poate consuma ulei de palmier, in afara de aceasta, fiind un acid gras care in principiu nu ar afecta IG-ul.
Raspuns: Uleiul de palmier este majoritar un acid gras saturat pe care corpul il inmagazineaza cu usurinta.
Nu este acelasi lucru in cazul acizilor grasi polinesaturati pe care corpul trebuie sa ii transforme (ceea ce consuma energie) pentru a ii depozita.

Intrebarea nr.98: Pe un forum Montignac din Romania, am citit ca multe fete romance isi pregatesc singure paine cu 50% faina integrala si 50% tarate, pretinzand a o putea consum cu lipide. Imi puteti va rog confirma daca acest lucru este corect?
Raspuns: Taratea cerealelor este constituita in foarte mare majoritate din fibre. Din acest motiv( a se vedea pagina asupra factorilor de modificare a IG-urilor) ea contribuie la scaderea glicemiei unei glucide (cum ar fi faina) careia i se adaoga. Daca faina este integrala si de calitate, continutul sau in fibre este deja ridicat si atunci aceasta nu mai este prea fina.Asa incat, e suficient a se calcula o proportie de 24% minimum de fibre( din faina integrala si din tarate) pentru a avea o paine cu IG de cca 35.Plamadeala naturala contribuie de asemenea la scaderea glicemiei. Deci in orice caz, aceasta paine cu 50% tarate ar avea un IG scazut ( dar trebuie sa fie mai putin buna!)

Intrebarea nr.99: De obicei prepar in casa paine facuta doar cu faina integrala. Astazi am facut-o cu jumatate din cantitate tarate adica: 50% faine integrala de grau si 50% tarate. Nu este la fel de gustoasa, dar cred ca poate ava un IG chiar foarte scazut. Este posibil s-o mananc cu orice grasimi? Bineinteles, sunt in faza 1.
Raspuns: Daca faina este de buna calitate, puteti adaoga tarate pentru a avea un IG mai mic al painii, pe care o puteti manca astfel si cu grasimi.Plamadeala naturala ajuta de asemenea la scaderea IG-ului. Painea dvs ar contine astfel mai mult de 24% fibre (incluzand fibrele graului integral si taratea adaogata) astfel incat sa aveti un IG final al painii de cca. 35.Intr-adevar, aceasta paine este OK.

Intrebarea nr.100: Pepenele verde are un IG de 70, dar are mentiunea ca totusi se poate manca. Intrebarea mea este daca se poate consuma pepene verde in faza 1 si care sunt limitarile.
Raspuns: Da, se poate consuma in "cantitati normale" a se vedea intrebarea 18(pe site-ul Montignac) sau intrebare 36 la blog.
 

Intrebarea nr.101:Am inteles ca este recomandat a se consuma 3-4 cine glucidice pe saptamana.
Nu mi-e insa foarte clar ce intelegeti prin cine glucidice, pentru ca pe forumul de discutii din Romania la care particip, parerile sunt impartite:
-unele persoane sustin ca simplul fapt de a consuma numai glucide cu IG foarte mic, fara grasimi sau carne, figureaza ca o cina glucidica
-altele sustin ca o masa glucidica inseamna o masa la care se consuma alimente cu IG intre 35-50.
Ati putea sa ne lamuriti aceasta neintelegere? In ce ar trebui sa constea cele 3-4 cine glucidice recomandate?
Raspuns:O cina glucidica este in principal fara grasimi saturate (poate contine eventual grasimi bune).


Intrebarea nr.102: Mi-ati raspuns la o intrebare anterioara, ca pot manca masline la mese lipidice, ca si la mese glucidice.Totusi, v-as multumi daca mi-ati putea preciza cantitatea maxima de masline pe care o pot manca zilnic?
Raspuns: Puteti manca 20-30 masline in fiecare zi.

Intrebarea nr. 103: Am inteles ca putem manca paine integrala numai dimineata. Imi puteti explica, daca sunteti atat de amabil, de ce putem manca la cina orez brun, cereale integrale, paste din faina de grau integrala, iar paine integrala nu putem manca?
Raspuns: Puteti manca paine integrala la cina cu conditia sa urmati aceleasi reguli: fara grasime adaogata!(no fat added!)

Intrebarea nr.104: Stiu ca malaiul are IG 70, deci neacceptabil in metoda Montignac. Totusi acest fapt ma preocupa destul de mult, intrucat o prietena, care sufera de diabet, are permisiunea din partea doctorului ei de a manca destul de multa mamaliguta . Astfel incat imi fac iluzii ca poate mamaliguta poate sa aiba cumva o incarcatura glicemica mica? astfel incat sa poata fi mancata fara a afecta slabirea? Sau ce?Multumiri...
Raspuns:Din pacate, recomanadarile nutritionale traditionale pentru diabetici nu tin cont, de cele mai multe ori, de IG-ul alimentelor. Mamaliguta are un IG destul de mare (pe site).Nu putem decat sa va sfatuim sa-i spuneti prietenei sa citeasca site-ul si/sau una din cartile Montignac.
 

Intrebarea nr.105: marea mea ispita este pizza si as vrea sa stiu daca se poate consuma in faza 1 sau 2 si cum.
Raspuns: Din punct de vedere Montignac, pizza are doar un dezavantaj: faina sa alba si IG-ul mare al crustei.
Anexat veti gasi o reteta de pizza din cartea de retete versiune englezeasca, permisa in fazele 1 si 2, depinzand de toppinguri.
De asemenea, veti gasi IG-ul pizzei obisnuite (IG mare al crustei de faina alba + grasimi saturate in branza adaogata) in table: nu este permisa in faza 1 dar poate fi acceptabila odata pe luna in faza 2, ca o abatere.
Reteta de pizza: 3/4 cana faina integrala de grau1 cana faina integrala de secara3/4 cana tarata de grau ; 1/4 drojdie ; 2/3 cana apa calduta ; 1 ou;
1 lingura ulei de masline mai mult pentru pentru uns tava ;sare;
topping: - rosii- branza (Parmezan, cheddar, cascaval,sau mozzarella) - ciuperci- sunca afumata- ton- somon afumat- masline

Intrebarea nr. 106:Pot servi la micul dejun ulei de masline cu paine integrala si rosii?Raspuns:Da, perfect. Patru linguri de supa de ulei de masline sunt suficiente.Puedo desayunar aceite de oliva con pan integral y tomate?

Intrebarea nr. 107: De ce faina de naut are IG mai mare decat nautul? Faina de naut are IG 40, iar nautul are IG 30. Ce se intampla daca macin eu nautul pentru a face faina?
Raspuns:Diferenta de IG este datorata faptului ca faina a fost procesata, totusi daca macini tu insati nautul, faina nu se obtine dintr-un proces de rafinare.
Comentariul spanioalcei:Asa ca putem reveni la Monti-pizza cu branza.!!!De fiecare data cand facem noi insine faina de naut, va avea IG 35 si, astfel, se va putea amesteca cu tot. Daca o cumparam facuta, putem sa-i adaogam alte chestii, cum ar fi rosii, branza o%, crustacee, dar grasimi saturate nu!

Intebarea nr. 108:Ce Ig au sosul de soia, sosul Tamari, sosul de soia cu grau?
Raspuns:Sosul de soia, daca nu este indulcit :0
Sos Tamari: 20
Sos soia fermentat, cu grau:30
Din cate am observat eu, sosul de soia obisnuit care se vinde este ultimul, adica soia fermentata cu grau, si aceasta are IG 3o

Intrebarea nr. 109: Puteti sa-mi confirmati va rog daca pot manca spaghete reci cu grasimi saturate?
Raspuns: Da. Reci se pot combina cu grasimi saturate!!! Iar calde doar cu grasimi bune.


Intrebarea nr.110:Puteti sa-mi spuneti care este IG-ul fasolei boabe, lintei si fainii de linte? Faina de naut are IG 35, cat de mare este IG-ul sau dupa coacere sau fierbere?( Cateodata o folosesc pentru paine sau sosuri)
Raspuns: IG-ul leguminoaselor este dat gatit pe tabelul IG-urilor (intrucat rareori le mancam crude). IG-ul fainii de linte este cu apx 5 puncte peste IG-ul original al lintei.
Puteti folosi toate aceste alimente pentru gatire sau coacere fara probleme.

Intrebarea nr.111:-Pot lua la mic dejun paine (tip lipie) cu carne de curcan si felii de rosii?
-Painea Wasa Fibre este doar pentru micul dejun sau o pot utilize in alte momente ale zilei? Daca este asa, de cate ori sau cu ce frecventa?
-In ultimul timp sufar de stari de frustrare, am multi ani de cand practic metoda, iar acum mi-e greu sa ma controlez sa nu mananc ciocolata cu zahar sau alte alte alimente nepermise, pot face ceva pentru a reduce din nelinistea/starea mea de frustrare in legatura cu alimentele nepermise?
Raspuns: Va sfatuim sa cititi raspunsurile de pe sit.
Da, proteinele fara grasimi cu paine integrala pentru micul dejun sunt OK.
Painea Wasa fibre se poate utiliza la toate mancarurile, dat fiind IG-ul sau.
Metoda s-a schimbat mult fata de inceput (acum 20 de ani). Va sfatuim sa cititi o carte recenta (mai ales ultima) deoarece modelul bazic de urmat pentru cele doua faze este mai usor de tinut cu metoda actuala , ceea ce genereaza mai putine” frustrari” .Exista un raspuns pe sit privitor la ciocolata, de exemplu.


Intrebarea nr.112: Imi place mult sa beau vin la masa. In ce masura pot bea vin rosu? Dar bere?
Raspuns: Vinurile (alb,rosu, sampania) nu sunt glucide, de aceea nu au IG.
Totusi, vinurile (ca si toate alcoolurile in general) genereaza hipoglicemii daca se consuma in exces si asta ne determina sa mancam fara a avea nevoie.
In faza 1 obiectivul fiind slabirea, nu se recomanda mai mult de un pahar de vin pe zi. In faza 2, se pot lua doua pahare la sfarsitul meselor.
Se recomanda vinul rosu. Sampania, berea (cu sau fara alcool) si cidrul se pot consuma in aceleasi conditii si proportii. 
 

Intrebarea nr. 113:Am vazut in tabelul indicilor glicemici, ca faina de naut figureaza cu un IG 35.
Totusi, am citit pe diferite forumuri ca exista o distinctie intre IG-ul fainii de naut industriale si al fainii de naut produse in casa, adica prima ar avea un IG de 40, in timp ce a doua de 35.
Ati putea sa-mi comunicati punctul dvs de vedere in legatura cu aceasta?
Raspuns: Totul depinde de fapt de finetea particulelor de faina. Anumite fainuri industriale foarte fine ar putea de fapt sa aiba un IG mai mare. Deci este intotdeauna mai bine de a produce singuri faina. 
 

Intrebarea 114.In cartea dvs. “Metoda Montignac ilustrata” sugerati a nu utiliza niciodata faina la prepararea deserturilor.
Prin faina intelegeti orice fel de faina, inclusiv faina de soia, sau faina integrala combinata cu cel putin 24% tarate?
Raspuns: Nu, este vorba despre faina alba de grau clasica.

Este evident ca puteti folosi faina de soia, veritabila faina integrala sau inca faina de naut sau chiar faina de linte. Dimpotriva, nu folositi niciodata faina de orez.


Intrebarea 115: Va rog sa-mi comunicati indicele glicemic al guliei, intrucat nu o regasesc in lista indicilor glicemici publicati pe site-ul montignac.
Raspuns: Este cca 35 

Intrebarea 116: As dori sa stiu IG- ul guliei fierte? Se comporta cumva ca si morcovul la fierbere?
Raspuns : Nu. Cand este fiarta, gulia are acelasi IG. 

Intrebarea 117:Sunt confuza in privinta IG-ului "orzului perlat" , avand in vedere ca am gasit intr-una din cartile dvs in limba spaniola,o lista unde orzul perlat figureaza cu IG 70, totusi pe site-ul montignac il vad cu IG 25. Este vorba cumva de o greseala de publicare?
Raspuns:Este vorba de o eroare de publicare pentru care va rugam sa ne scuzati. Valorile bune sunt cele de pe site-ul oficial "montignac. com" 

Intrebarea 118/a: Lactoza este inactivata prin fermentarea laptelui? Este adevarat ca prin fermentarea laptelui, zerul se transforma in acid lactic iar acesta nu mai are efect asupra secretiei de insulina (sau efectul este neglijabil?)
Raspuns: Da, fermentarea transforma acidul lactic, dar acesta din urma nu are cu nimic de-a face cu insulina. Caci sunt proteinele din zer care sunt insulinogene iar fermentarea nu schimba nimic

Intrebarea 118/b:Daca pentru intrebarea 118/a raspunsul este afirmativ: in aceste conditii se pot consuma produse lactate fermentate ca alimente cu IG mic?
Raspuns: Nu

Intrebarea 118/c:Branza alba proaspata se considera un produs lactat fermentat? Sau care este efectul branzei albe proaspete asupra secretiei de insulina : neglijabil, deci se poate consuma ca aliment cu IG mic ? Sau mijlociu ...si deci se va evita de a o asocia cu materii grase?
Raspuns:Daca branza alba proaspata este scursa adica complet debarasata de zer , nu mai are incidenta asupra glicemiei. Se poate deci asocia cu materii grase.

Intrebarea 119: Care bucatarie (japoneza,chinezeasca,italiana, mediteraneeana) este mai conforma cu metoda Montignac?
Raspuns: Cea mai conforma cu metoda Montignac este metoda mediteraneeana italiana ( excluzand risotto)si japoneza. Dar nu cea chinezeasca.

Intrebarea 120: Indicele glicemic ramane acelasi daca pregatim alimentele prin prajire, fierbere,coacere sau altcumva?
Raspuns: Prajirea si coacerea cresc IG - ul , ceea ce nu se intampla in cazul fierberii ori gatirii la abur

Intrebarea nr. 121: Se poate folosi iaurt 0% la mesele lipido-proteice (faza 1)? Dar kefir?
Raspuns: 1-Da,desigur!
                 2-Da, este posibil, dar a nu se depasi 150 cl /zi.

Intrebarea nr.122:V-as ruga sa-mi spuneti care este IG-ul glutenului.
Raspuns: Glutenul este o proteina, deci IG-ul este 0. Numai glucidele au index glicemic. 

Intrebarea nr.123: Pe situl oficial MM am citit la capitolul “Factorii care modifica Indexul Glicemic” ca unul din factorii care ar contribui la scaderea indicelui glicemic ar fi continutul in proteine al anumitor glucide (mai precis glutenul).Sa inteleg din aceasta ca daca adaug gluten la painea pe care o fac singura in casa din faina integrala de grau, as putea scadea indicele glicemic al produsului rezultat?
Raspuns: Da, este exact, dar scaderea nu va fi decat de cateva puncte. Puteti de asemenea sa scadeti IG-ul adaugand aciditate naturala si in special prin inlocuirea drojdiei printr-o plamada (maia) naturala pregatita in casa. 
 

Intrebarea nr. 124: In caz pozitiv , m-ar interesa sa stiu daca IG-ul painii rezultate ar putea fi calculat, cu aproximatie, ca medie ponderata a componentelor (faina integrala de grau avand IG 45 iar glutenul 0)?
Raspuns :
Nu puteti face media ponderata intrucat glutenul nu este o glucida ci o proteina. Proteinele diminueaza indexul glicemic al unei glucide limitand absorbtia sa intestinala. 

Intrebarea nr.125: Daca la pregatirea painii folosesc faina integrala , tarate si faina de soia (toate glucide) pot face un calcul aproximativ al IG-ului painii rezultate ca medie ponderata a componenetelor?
Raspuns
: Da, daca utilizati toate fainurile (inclusiv tarate) puteti face o medie ponderata. Dar aveti tot interesul sa folositi mai curand tarate de ovaz al caror IG este mult mai mic decat taratele de grau.

Intrebarea nr.126: Prin adaugarea de nuci sau seminte cu IG mic la pregatirea painii, pot considera ca acestea scad IG-ul painii rezultate?
Raspuns
: Nu puteti adaoga decat seminte care nu contin grasimi. Ori nucile, migdalele si alunele contin multe grasimi, si nu pot fi deci asociate cu o glucida al care IG este mai mare de 35.


Intrebarea nr. 127: Intr-o carte despre indicii glicemici am citit ca grasimile si proteinele incetinesc viteza cu care stomacul descompune carbohidratii, astfel incat a manca niste proteine sau putina grasime "buna” impreuna cu carbohidratii ar fi un lucru benefic .Citez: “e mai bine sa punem pe paine putin ulei de masline sau niste branza degresata, decat sa o mancam ca atare”. Este adevarat acest lucru?
Raspuns
: NU ! doar proteinele reduc absorbtia intestinala a glucozei. Viteza de absorbtie este aceeasi pentru toate glucidele (1/2 ora), ceea ce difera este gradul de absorbtie, in functie de indicele glicemic si de proteinele care le insotesc. Ceea ce ati citit dvs este total fals ( apropo de grasimi) neavand o baza stiintifica - fiind mai curand chestiune de marketing.


Intrebarea nr. 128: Am gasit in magazine paste alimentare Barilla cu spanac (ingrediente gris de grau dur si 1,5% spanac dezhidratat).Se poate considera ca spanacul diminueaza IG-ul pastelor?
Raspuns: Da, insa foarte putin, intrucat 1,5% este o cantitate foarte mica. 

Intrebarea nr. 129: Eu imi fac singura painea.
La aceasta paine folosesc: faina integrala de grau, tarate de grau (uneori), sare, apa, otet de mere, drojdie (uscata).
Imi puteti spune, va rog, ce ar fi potrivit sa mai adaug pentru a mai scadea IG-ul painii preparate de mine?
Raspuns : Singura problema este ca 99% din fainurile integrale vandute in comert nu sunt cu adevarat integrale.Studiile au aratat ca IG-ul fainurilor din comert au un IG care variaza intre 65 si 55 in functie de finetea macinarii. Poate ati putea adaoga tarate de ovaz in loc de tarate de grau intrucat taratele de ovaz vor face sa scada mai mult rezultanta glicemica a painii. 

Intrebarea nr. 130:V-as ruga sa ma informati : Daca branza pe care o mananc nu contine zer (feta, camembert, cascaval, etc), care este cantitatea maxima pe care o pot manca zilnic (faza 1) ?
Raspuns: Feta contine inca un pic de zer, trebuie deci sa fie bine scursa si eventual uscata, folosind o hartie absorbanta. Branza camembert si cascavalul nu mai au de loc zer. In faza 1 puteti sa mancati 30-40 g in cadrul unei mese protido lipidice.


Intrebarea nr. 131:Gogosarii murati au aproape intotdeauna ca ingrediente otet si zahar. Data fiind prezenta otetului alaturi de zahar, si cunoscand ca nu se bea lichidul, ci se manancadoar gogosarii, considerati ca se pot manca gogosarii murati in faza 1 (cu lipide)?
Raspuns : Da, este posibil de a ii manca chiar cu lipide, intrucat otetul compenseza zaharul, facand sa scada glicemia. 

Intrebarea nr. 132:V-as ruga sa-mi comunicati IG-ul verzei rosii (ete acelasi cu al verzei albe ?)
Raspuns : Este 15 

Intrebarea nr. 133: Am citit ca sosul de soia este produs prin fermentarea naturala a boabelor de soia si de grau.Cunoscand acest lucru, v-as ruga sa-mi precizati daca il pot utiliza in faza I pentru a asezona alimentele (ingredientele scrise pe eticheta sunt: soia, grau, apa si sare)

Raspuns: Da, puteti folosi acest produs fara probleme. Totusi ar fi si mai bine daca nu ar avea decat soia fermentata.


Intrebarea nr. 134: Orezul basmati (IG=50) pregatit dupa metoda indiana, asa cum mentionati in cartea dvs. « Metoda Montignac ilustrata » poate fi consumat cu lipide si proteine in faza 1 ?
Raspuns : Nu, in faza 1 nu trebuie sa consumati lipide cu glucide al caror index glicemic este mai mare de 35.

Intrebarea nr. 135 : V-as ruga sa-mi precizati cateva detalii in legatura cu laptele :

1. Nu sunt sigura daca pot sa beau lapte 0% grasimi cu lipide ? Daca da, care ar fi cantitatea maxima admisa zilnic?
2.Dat fiind ca lactoza este responsabila de ridicarea glicemiei, am optat pentru laptele Zymil de la Parmalat, asa zis “fara lactoza”. Totusi, studiind ingredientele, am notat ca acesta are 0,5% lactoza, 1% grasimi si...4,9 % carbohidrati. Pe eticheta produsului se mentioneaza ca s-a eliminat lactoza fiind mai putin digerabila, care a fost inlocuita cu alte doua zaharuri (glucosio 2,2% si galattosio 2,2%).
Cunoscand acestea, v-as ruga sa ma informati daca acest lapte este conform cu metoda Montignac in cadrul meselor lipidice? Este de preferat laptelui 0% sau nu?
Raspuns:

1.-Da, puteti consuma lactate 0% cu lipide.Atentie, este de dorit a nu se abuza de produsele lactate (chiar cu 0%) caci, in ciuda IG-ului lor mic, sunt foarte insulinogene. Aceasta se datoreaza zerului pe care il contin. 1 iaurt pe zi este OK dar mai mult de atat preferati iaurturile de soia. Puteti totusi consuma branzeturi afanate (branza tare) caci acestea au fost debarasate de zer.

2.Nu lactoza este cea responsabila de cresterea glicemiei, ci zerul. Laptele fara lactoza va fi mai usor de digerat pentru cei ce nu tolereaza laptele " normal", dar aceasta nu va schimba cu nimic glicemia:in termeni de glicemie, acest tip de lapte se va comporta ca si laptele normal. Laptele pe care il mentionati este aproape mai rau decat laptele normal pentru ca el contine (in plus fata de zer) si glucoza. 

Intrebarea nr. 136: In tabelul dvs oficial (IG-ului alimentelor) nu am gasit IG-ul fainii de ovaz si nici al fulgilor de ovaz preparati. As dori sa stiu daca fulgii de ovaz isi schimba IG-ul dupa ce sunt preparati.
Raspuns: Valorile din tabel sunt in realitate urmatoarele:

Ovaz : IG =40 ;

Fulgi de ovaz negatiti: IG= 40;

Tarate de ovaz: IG=15

Faina de ovaz :IG =45

Fulgi de ovaz (fierti): IG =60

Intrebarea nr. 137: As avea cateva intrebari in legatura cu cafeaua :

1. Pot sa beau cafea cu lapte ? Ce tip de lapte imi recomandati : cu 0% grasime sau nu are importanta grasimea continuta in lapte ?

2. Pot sa beau cafea (fara lapte) dupa un mic dejun glucidic ?

3. Ce proportie de grasime contine cafeaua macinata ?

Raspuns:

1-Da, puteti bea cafea cu lapte. Ar fi de preferat laptele degresat mai curand decat laptele integral, care contine multe grasimi.

2.-Da, puteti bea cafea oricand doriti.

3.-Cafeaua nu contine grasimi.



Intrebarea nr. 138: Nu sunt destul de informata in priovinta migdalelor, nucilor, alunelor si arahidelor.Ele au un IG mic, dar contin grasimi (bune). Teoretic, continand grasimi, ele n-ar trebui consumate la o masa glucidica, dar avand in vedere ca este vorba de grasimi bune, ma intreb daca totusi nu ar putea fi consumate la o masa protido-glucidica ? Altfel spus, se pot consuma impreuna cu alimente avand IG cuprins intre 35 si 50?
In caz afirmativ, v-as ruga sa indicati cantitatea care se poate manca din fiecare.
Raspuns
:Nucile, alunele si arahidele trebuie consumate de preferinta la sfarsitul sau in cursul unei mese protido-lipidice intrucat continutul lor in grasimi este destul de ridicat.
Nu este aceeasi situatie in cazul migdalelor, ale caror grasimi nu sunt asimilate
si care deci pot fi consumate fara probleme la mese glucidice.
Cca 20 migdale ar fi o portie rezonabila.


Intrebarea nr. 139:Va rog sa-mi spuneti ce IG au fructele goji si coacazele deshidratate.
Raspuns: Goji - 25


                 Afinele deshidratate - 30 .

La fructele deshidratate trebuie sa adaugati 5 la IG pe care-l au in stare proaspata. 

Intrebarea nr. 140:As dori sa stiu daca IG-ul laptelui de cocos (IG=40) si de migdale (IG=30) care se afla in tabele, sunt ale unor produse preparate industrial
Daca eu il pregatesc singura acasa, laptele va avea acelasi IG cu cel din tabele ?
Raspuns
: Aceste produse din comert sunt semi-industriale. Nu vei câștiga prea mult la IG pregatindu-l singura. Totusi nimic nu se compara cu ceva preparat acasa.


Intrebarea nr.141:
In tabelele oficiale, cicoarea de baut are IG=40 si eu stiu ca migdalele si laptele de migdale contin grasimi .
Am cumparat cicoare instant si imi place sa beau 1 sau 2 cesti de lapte de migdale (pregatit de mine din samburi de migdale) cu 2 lingurite cicoare
Pot sa beau acest amestec dimineata la ora 11 ? Vreau sa mananc cu strictete F1
Raspuns : Cand IG este mai mare de 35 nu ar trebui adaugata grasime. Totusi, poti pune foarte putina cicoare in bautura .
Chiar daca migdalele contin grasimi bune, continutul lor de grasimi este destul de mare (50% din migdale este grasime).
Migdalele sunt ok dar sa nu abuzezi de ele. Daca nu ai avut la micul dejun, atunci 1 ceasca este suficienta la ora 11.
Daca ai avut deja lapte de migdale la micul dejun, nu-l mai bei si la ora 11.




Intrebarea nr. 142:Imi puteti spune care este IG-ul isomaltului? Pe piata exista multe produse cu acest indulcitor, as dori sa stiu daca e conform.
Raspuns: IG-ul isomaltului este in jur de 10. E recomandat in cantitati moderate, intrucat la doze mari poate cauza diaree. 

Intrebarea nr.143 : In tabelele dvs. oficiale am gasit despre ovaz urmatoarele :
(si am insirat tot ce este).Nu exista insa faina integrala de ovaz. Imi puteti spune, va rog, ce IG are?
Raspuns
: Nu știm cu exactitate IG-ul produsului. Cu toate acestea, ar trebui să fie între 35 și 40 

Intrebarea nr.144: Va trimit o poza a unei ciocolate pe care mi-ar placea să o mănânc, dar nu sunt foarte sigura că este conforma din punctul de vedere al dietei Montignac. Acelasi este cazul si al unei alte ciocolate cu crema de menta care are aceleasi ingrediente. Am avut o dezbatere cu privire la acest lucru si pe forum di Romania şi multe fete au fost de părere că pe langa ingrdientele conforme, aceasta contine crema de cacao, care, la rândul său, poate să conţină zaharuri suplimentare care pot modifica conţinutul original de 70% din cacao.
Anexez poza cu ingredientele, astfel încât să imi puteti spune opinia dvs. Este si în limba engleză şi in franceză, deci ar trebui să fie uşor."
Raspuns
:Aceasta ciocolata este permisa. Avantajul la produsele cu 70% cacao este ca aceasta cantitate anuleaza/limiteaza multe alte ingrediente care ar putea fi neconforme. Cu aceasta ocazie va reamintesc ca aceasta ciocolata poate fi mancata la mese lipidice sau ca snack.

P.s. Pentru cine este mancator de ciocolata, ma refeream tot la o ciocolata de la Anidor, cea cu menta de 70%. Cealalta cu portocale are sirop de glucoza si diverse altele, nu avea nici un sens sa mai intreb.



Intrebarea nr. 145: Este posibil ca dupa o vreme acest regim sa nu mai functioneze ca la inceput, mai ales daca nu ii urmezi regulile strict, tot timpul? Tin acest regim de ceva timp, cand il tin, cand nu il tin, au fost perioade in care am mancat ok, si perioade cand mancam fast food in weekend. prima data cand am tinut regimul, am slabit in fiecare saptamana in ciuda fast food-ului din weekend. Acum, vreau din nou sa slabesc, imi dau seama ca acest regim mi se potriveste cel mai bine dar nu isi mai face efectul pe deplin. Am reinceput regimul acum o luna si ceva si am fluctuatii de greutate, mari, ca de ex de mai mult de 1 kg pe plus in interval de 3 zile si nu inteleg de ce. Mananc ok, cunosc principiile acestei diete, nu mananc portii mai mari. Mananc ceea ce mancam si inainte cand am tinut prima oara. Acum iau in greutate foarte repede. Mananc branza veche de capra dar nu in cantitati mari. Este adevarat ca am mancat peste 40 de bucatele de caju sau migdale de cel putin 2 ori saptamana asta. Este importanta cantitatea? Nu mananc mezeluri care ar putea contine zahar sau derivate din zahar. Este adevarat ca mai mananc pui la rotisor care ar putea contine anumite condimente care ar fi putut sa nu fie chiar ok. Va dau toate aceste amanunte fiindca nu inteleg ce nu e in regula. "
Raspuns:

1 - Da, cantitatea este importanta. Trebuie sa mancati portii normale. A manca peste 40 de boabe de caju (sau ce sunt alea), mai ales seara, este prea mult. Nu uitati ca seara cantitatea de grasimi trebuie sa fie limitata. Dupa cina, alegeti mai degraba un fruct sau un iaurt ca desert.

2 – In plus, daca mancati bine la mesele principale, nu ar trebuie sa va fie foame intre mese. Nu este nevoie de mai multe snack-uri pe zi. Daca este nevoie, mancati o mana de caju (nu 40) dar inlocuiti-le uneori cu fructe.

3 – Nu uitati ca este mai usor sa pierzi in greutate la 20 de ani decat este la 40. Astfel s-ar putea explica de ce inainte anumite abateri erau trecute cu vederea. Cu cat inaintam in varsta cu atat e mai greu sa slabim. In plus, tineti cont de faptul ca greutatea dvs. este normala (Body Mass Index = 21,8), ceea ce inseamna ca daca doriti sa mai slabiti 2-3 kg va trebui sa urmati o "Faza I perfecta" (si sa va limitati la portii normale/rezonabile).

4 – Tineti cont de cantitatea de branzeturi, smantana, branza de capra si uleiuri pe care o mancati. Grasimile fac parte dintr-o dieta echilibrata dar trebuie mancate in limite rezonabile.

5 –Condimentele de pe pui nu sunt o problema de nicio culoare.

6 – Incercati sa faceti putin sport. Sportul grabeste procesul de slabire din Faza I."

Intrebarea nr 146:Branza ricotta este considerata produs lactat sau branza?
Raspuns:
Ricotta trebuie mai curand considerata produs lactat avand in vedere ca este produsa din zer. Este deci foarte bogata in proteine insulinogene.
A se limita cat mai mult, chiar a se evita consumul acesteia.